Eski Hükümlü, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Desteğiyle Hayata Yeniden Tutundu

İçel Cumhuriyet Başsavcılığı, yağma suçundan 6 yıl 6 ay cezaevinde yatan eski hükümlü R.Ö.’nün, hazırlanan projeyle İŞKUR’a başvurup 24 küçükbaş hayvan alarak hayata yeniden tutunmasını sağladı. R.Ö., 3 yılda küçükbaş hayvan sayısını 98’e çıkararak, kendisine ve ailesine yeni bir yaşam kurdu.

Eski Hükümlü, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Desteğiyle Hayata Yeniden Tutundu
İçel Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, R.Ö., yıllar önce işlediği yağma suçu nedeniyle 10 yıl hapis cezası aldı. R.Ö., 6 yıl 6 ay değişik ceza infaz kurumlarında yattıktan sonra Ceza İnfaz Yasası gereği hapisten çıktı.

Başsavcılık, R.Ö. için proje hazırladı

Öte yandan, hapse girmeden önce yaklaşık 200 civarında küçükbaş hayvanı olan R.Ö.’nün ailesi, şahıs hapse girdikten sonra geçimini sağlamak için hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye olduktan sonra İçel Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığına başvuran R.Ö., yeniden küçükbaş hayvancılık yapmak için kredi talebinde bulundu.

Talep üzerine Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan araştırmada, eski hükümlünün kırsal kesimde yaşadığı, iki odalı bir evde oturduğu, evin yan tarafında ahırın bulunduğu ve küçükbaş hayvancılık yapmaya uygun olduğu tespit edildi. Bunun üzerine R.Ö. için küçükbaş hayvancılık projesi hazırlayan Koruma Kurulu Başkanlığı, projeyle İş ve Çalışma Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü’nün iş kurma proje çağrısına başvurdu. Koruma Kurulunun R.Ö. için hazırladığı proje, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde kabul ettiği üç iş kurma projesinden biri oldu.

R.Ö., kendisine alınan 24 küçükbaş hayvanı 3 yılda 98’e çıkardı

İş kurma projesi kapsamında İçel İŞKUR İl Müdürlüğü, İçel Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı ve İçel İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa komisyon kurularak, 7 bin 200 TL’ye alınan damızlık 12 koyun ve 12 kuzu R.Ö.’ye teslim edildi. Ayrıca, tarım sigortası ile de küçükbaş hayvanların sigortaları yapıldı.

R.Ö., ilk yıl küçükbaş hayvan sayısını 38’e, ikinci yıl 53’e, üçüncü yıl ise 98’e çıkardı. Bu üç yıllık dönemde küçükbaş hayvanların sütünden peynir yaparak satan R.Ö., hayvanlarından artan zamanlarında da günlük bahçe işlerine giderek geçimini sağladı. Elde ettiği gelirle yeni bir ev yaptıran R.Ö., üç yıl içerisinde tekrar sosyal hayata uyum sağlayarak, kendisine ve ailesine yeni bir yaşam kurdu.
Kaynak: İHA