Eğitim fakültelerinin müfredatının güncellenmesi

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) koordinasyonunda, eğitim fakültelerindeki lisans programlarını güncelleme çalıştayı Ankara'da gerçekleştirildi.

Eğitim fakültelerinin müfredatının güncellenmesi
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanındaki çağcıl gelişmeler yanında toplumsal ihtiyaç ile talepler dikkate alındığında, programlarda yeniden yapılanma ve güncelleme çalışmaları gerekliliği ortaya çıktı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aynı alanda eğitim veren programlar için 'çekirdek müfredat' oluşturma konusu gündeme geldi.

Bu kapsamda geçen yıl eğitim, eğitim bilimleri fakültelerinin bölüm ve ana bilim dallarının yeniden yapılandırılmasının ardından lisans programlarının güncellenmesi ile ortak çekirdek programlar oluşturulması süreci başlatıldı.

Lisans programlarındaki ilk güncelleme çalışması, 2016-2017 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan 'özel eğitim öğretmenliği' lisans programında başlatıldı.

Konuyla ilgili ilki geçen yıl 6-8 Ekim'de yapılan çalıştayın ikincisi de 17-18 Mart'ta ODTÜ ile Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin ev sahipliğinde düzenlendi.

Çalıştayda, 25 ayrı komisyonda eş zamanlı program güncelleme çalışmaları düzenlendi. Temel eğitim, yabancı diller, güzel sanatlar, Türkçe ve sosyal bilimler, matematik ile fen bilimleri eğitimleri, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi alanları kapsayacak çalışmalar yürütüldü.

Çalıştayda oluşturulan taslak lisans programları, 20-23 Nisan'da düzenlenecek Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi'nde eş zamanlı oturumlarda 25 ayrı komisyonda tartışmaya sunulacak.

1997 ve 2006 yıllarında da benzeri yapılan ve YÖK'ün koordinasyonunda yeniden başlatılan güncelleme süreçlerinin tamamlanmasının ardından öğretmen yetiştirme alanında 10 yılda bir program güncellemesi yapılmış olacak.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de katkılarıyla, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinin ev sahipliğinde 6-8 Ekim'de düzenlenen, 'Öğretmen Yetiştirmede Değişim ve Dönüşümler Ulusal Çalıştayı'na eğitim, eğitim bilimleri fakültelerinin öğretim üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden öğretmenler, öğretmen adayı öğrenciler katılmış, ağırlıklı olarak ilkokul ve ortaokullara öğretmen adayı yetiştiren programlar üzerinde çalışılmıştı.
Kaynak: AA