Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

27 Mart30 Nisan'da 19'uncusu düzenlenecek festivalde 9'u yabancı 21 oyun sahnelenecek Festivalde genç sanatçıların oyunları ve atölye çalışmaları yer alacak.

Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları iş birliğiyle 19'uncusu 27 Mart-30 Nisan'da düzenlenecek 'Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali' kapsamında 9'u yabancı 21 oyun sahnelenecek.

Adana Devlet Tiyatrosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 19'uncusu düzenlenecek festival, Dünya Tiyatrolar Günü olan 27 Mart'ta başlayacak. 30 Nisan'a kadar devam edecek festivalde Türkiye'den 12, yurt dışından ise 9 oyun sahneye konulacak.

Festivalin açılışı, İstanbul Devlet Tiyatrosunca sahneye konan 'Giydirici' adlı eserle 27 Mart Pazartesi günü saat 20.00'de Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Bu yılın başında prömiyeri yapılarak yeniden sahnelenmeye başlanan ve sanatseverlerce her dönemde beğeniyle izlenen Giydirici oyununda 2. Dünya Savaşı'nda bombalar altında dahi tiyatroyu bırakmayan bir kumpanyada, ünlü ve yaşlı tiyatro oyuncusu ile bu oyuncunun emektar giydiricisinin yaşadıkları anlatılıyor.

- Çeşitli ülkelerden oyunlar Türk izleyiciyle buluşacak

Festivalde bu yıl Rusya'dan 'Romeo ve Juliet' ile 'Anna ve Amiral', İspanya'dan 'The GagFather', Gürcistan'dan 'Vişne Bahçesi', Makedonya'dan 'Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor', Sırbistan'dan 'Antigone' adlı oyunlar ile İtalya'dan 'Kütük Evi' isimli çocuk oyunu sahnelenecek.

Türkiye'den ise hem Devlet Tiyatrosunun hem de özel tiyatroların başarılı oyunlarının yer alacağı festivalde İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Giydirici', İzmir Devlet Tiyatrosu 'Ermişler ya da Günahkarlar', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu 'Üç Kız Kardeş', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Gayrı Resmi Hurrem', Tiyatro Adam 'Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?', Tiyatro Kare 'Ahududu', Pürtelaş Tiyatro 'Parçacıklar', Tiyatro Platform 'Köpeklerin İsyan Günü', Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu 'Kim Var Orada–Muhsin Bey’in Son Hamleti' adlı oyunları tiyatroseverlerle buluşturacak.

Festivale İspanya'dan katılacak Cia La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan 'Guguklu Saat' ile Doğal Park'ta Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izletecek.

- Genç sanatçılara destek bu yıl da devam ediyor

Festival genç sanatçıları desteklemeye ve sahnesinde alternatif tiyatro gruplarına yer açmaya bu yıl da devam edecek. Festivalde, bu yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından katılacak genç tiyatro grupları arasında Almanya'dan Tiyatro 28 'Sınır', yurtiçinden Ya Da Tiyatro 'Enayi', Tiyatro Hane 'Yalanın Ardındaki' ve Fabrika Oyuncuları '4 Delikli Düğme' adlı oyunlarıyla yer alacak.

Ayrıca festival boyunca atık malzemelerden kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenlenecek.

- Onur ödülü açılışta sahibini bulacak

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' festivalin açılış töreninde sahibini bulacak.

Geçtiğimiz 18 yılda 42 farklı ülkeden 94 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırlayan festivalde bugüne kadar toplam 339 oyun ve 730 temsil düzenlendi.

Türkiye'nin birçok yerinden seyircinin akın ettiği festivalde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.

Kaynak: AA