Dev Güneş Santrali İhalesinin Kazananı Belli Oldu

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi 18 turda tamamlanarak, ihalenin kazananı en düşük fiyatı veren Kalyon-Hanwha Ortak Girişim Grubu oldu.

Dört konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yapılan Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan bin megavat kapasiteli Karapınar YEKA-1 GES ihalesi, Limak-CMEC-Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyon-Hanwha Ortak Girişim Grubu, Çalık-Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC-Güneş Ortak Girişim Grubunun katılımıyla gerçekleşti. 18 turda tamamlanan ihaleden 5. turda ilk çekilen Limak-CMEC-Hareon Ortak Girişim Grubu oldu. Limak-CMEC-HAreon Ortak Girişim Grubunun ardından sırasıyla Çalık-Solargiga Ortak Girişim Grubu 6. turda, AKC-Güneş ise 19. turda ihaleden çekildi. İhalede en düşük teklifi 1 KW saat için 6,99 ABD dolar cent fiyat veren Kalyon- Hanwha Grubu oldu.

Proje kapsamında Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kurulacak ve 10 yıl boyunca Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. İlk 500 megavattaki yerlilik oranının ise yüzde 60 olması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen şartlar gereğince konsorsiyum, Türkiye’de güneş modüllerinin tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde yıllık en az 500 megavatlık üretim kapasitesine sahip olacak ve yüzde 80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kuracak.

Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS konsorsiyumunun projeyi hayata geçirmek için yapacağı yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde olması öngörülüyor. Yarışmanın 19. turunda Bakanlık tarafından fiyat teklifinin 7 ABD dolar cent sınırının altına indirilmesi rica edildi. Bunun sonucunda Kalyon-Hanwha Ortak Girişim Grubu teklifini 6,99 dolar cente çekti.

“TÜRKİYE’NİN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞININ ADIM ADIM DAHA DA AZALACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”

İhalenin kazanılmasının ardından açıklama yapan Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, özel sektör olarak bu ihaleyi oldukça önemsediklerini belirterek, “Bu ihale birçok yönden öneme sahip. Öncelikle Bakanlığın özellikle Sayın Bakanımızın son 1 yılda enerjide dışa olan bağımlılığı azaltılması yönünde oldukça önemli bir adımdır. Daha önce de yerli kaynaklar kapsamında linyitle ilgili ihale yapıldı geçen ay. Yine o da çok önemli bir husustu. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının adım adım daha da azalacağını ümit ediyoruz. Tabii sadece dışa bağımlılığın azaltılması yönünde değil, biz özel sektör olarak bunu çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü Türkiye pozisyonu itibariyle hem Orta Doğu hem de Kuzey Afrika pazarlarına oldukça ideal bir durumda. Bu sadece bin megavatlık bir santral ihalesi değil, yerli üretim de söz konusu” şeklinde konuştu.



“YURT DIŞINDA YÜZDE 70 YERLİ ORANINDA GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ ÜRETİMİ YAPILIYOR OLACAK”

Ata, kuracakları üretim tesisinde üretecekleri modülleri sadece Türkiye’de değil çok geniş bir pazarda satabilme imkanı bulmayı hedeflediklerini kaydederek, “Biz, Bakanlığın geliştirmiş olduğu bu stratejinin çok doğru bir strateji olduğunu düşündüğümüz için özel sektörle yabancı ortağımızla birlikte çok önemli bir yatırım fırsatı olduğunu değerlendirdik. Sadece üretim değil, bu ihale kapsamında yurt içinde daha önce olmayan yeni teknolojilerin, üretim teknolojilerinin de Türkiye’ye kazandırılması. Bir yandan yurt dışı enerji kaynaklarına bağımlılık azalırken, bu strateji ile diğer yandan yurt dışında yüzde 70 yerli oranında güneş enerjisi teknolojisi üretimi yapılıyor olacak. Bununla birlikte Türkiye’de olmayan teknolojiler de kazandırılmış olacak. Özel sektör olarak bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer bir konu da yabancı ortağımız Hanwha Q Cell, birinci kademe üreticiler dediğimiz dünyadaki en üst kademe üretici olarak bu ihalede rekabet etti. Bu da yine Türk özel sektörü olarak stratejimizin doğru olduğunu, Bakanlığın ortaya koyduğu stratejide devam ediyor olmanın bize artılar getirdiğini de anlamış olduk. Çünkü Hanwha dünyanın en büyük beş, altı üreticisinden biri, birinci kademe üreticilerinden biri” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ GELİŞMELERİNE İNANCIMIZ TAM”

Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin ise, Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişmelerine inancının tam olduğunu ifade etti.

Shin, Türk güneş endüstrisinin gelişimine dahil olabilme imkanı verildiği için de çok mutlu olduğunu söyledi.



İhaleyi kazanan firmanın kuracağı bin megavatlık santralden üretilen elektrik enerjisi 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden karşılanacak.

(Goncagül Özcan - Fatih Erdoğan / İHA)
Kaynak: İHA