Crna Gora Açıklaması Građani Za Dvije Godine Vratili 1.395 Komada İlegalnog Oružja

Građani Crne Gore su od početka primjene Zakona o oružju, koji je na snazi dvije godine, dobrovoljno vratili 1.395 komada oružja, 740 djelova, 196 minskoeksplozivnih sredstava i 20.225 komada metaka različitog kalibra, koji su bili u ilegalnom posjedu

Građani Crne Gore su od početka primjene Zakona o oružju, koji je na snazi dvije godine, dobrovoljno vratili 1.395 komada oružja, 740 djelova, 196 minsko-eksplozivnih sredstava i 20.225 komada metaka različitog kalibra, koji su bili u ilegalnom posjedu, saopšteno je danas na predstavljanju rezultata u Podgorici, javlja Anadolu Agency .

Načelnica Direkcije za vozače, vozila i oružje pri MUP-u Mira Radović podsjetila je da je u Podgorici 2014. godine potpisan Memorandum o saradnji između MUP-a, UNDP-a, OEBS-a i CDT-a. Memorandumom je predviđeno da građani mogu vratiti ili legalizovati ilegalno oružje, bez pravnih posljedica.

'U ovom periodu predato je 3.503 zahtijeva za registraciju oružja bez dokaza o porijeklu kao i 33.538 za izdavanje oružnih listova, kojima je rok važenja istekao. Strankama kojima je istekao rok trajanja važenja oružnog lista upućeni su pozivi za izdavanje novih isprava u 52.680 slučajeva', rekla je Radović.

Rukovodilac Operativnog-komunikacionog centra Uprave policije Mladen Marković, na pitanje koliko je oružja ostalo kod građana, odgovorio da nema tačne metodologije koja bi dala taj odgovor.

'Ilegalnog oružja ima, ali metodologija nije temeljna i precizna da kaže pouzdane podatke. Osim mirnodopskih aktivnosti, policija je u 2014. godini oduzela 345 komada ilegalnog oružja, godinu kasnije 247 komada, a prošle 333 komada', naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, ilegalnog oružja nemaju samo kriminalne grupe već i 'obični' građani koji imaju potrebu zadržavanja oružja.

Politički vojni menadžer u misiji OEBS u Crnoj Gori Predrag Prelević rekao je da kontrola i smanjenje lakog oružja i municije predstavlja jedan od prioriteta.

'Kada je u pitanju Crna Gora, i odgovor i poštovanje obaveza koje proističu iz dokumenata OEBS-a, jedna je od učesnica koja aktivnim doprinosom i prisustvom daje pozitivan primjer i doprinos izgradnji mjera bezbjednosti u regionu', naveo je Prelević.

Menadžer programa u Kancelariji UNDP-a Gordan Ivanović kazao je da Crna Gora aktivno doprinosi rješenju problema nelegalnog oružja.

On je naveo da je oružje koje je prikupljeno od početka primjene Zakona uništeno 9. jula prošle godine, na Međunarodni dan uništavanja oružja.

Kaynak: AA