Bayburt'taki FETÖ/PDY Davası

Soruşturma kapsamında kamu görevinden ihraç edilen 2'si tutuklu 3 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bayburt'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, kamu görevinden ihraç edilen 3 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 2'si tutuklu 3 sanık ile avukatları ve yakınları katıldı.

Mahkeme başkanının, hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla dava açıldığını, susma hakkının olduğunu, ancak isterse savunma yapabileceğini belirttiği tutuklu sanık İ.Ç, savunma yapmak ve etkin pişmanlık yasasından yararlanmak istediğini söyledi.

Örgütle ilk tanışmasının 2005 yılında Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığı dönemlerde olduğunu ve bu bağın daha sonra İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı olduğu dönemlerde de devam ettiğini belirten İ.Ç, '2005 yılından 2013 yılı 17-25 Aralık olaylarına kadar sohbetlere katıldım. Olayların ardından sohbetlere katılmadım.' dedi.

Tutuklu sanık İ.Ç, örgüt tarafından düzenlenen sohbetlerin il müdürleri için ayrı düzenlendiğini söyleyerek, 'İl müdürü olduğum dönemde ve benim de katıldığım 'il müdürleri' sohbet toplantısına Zaman gazetesi muhabiri de katılıyordu. Bu sohbet toplantısına katılan il müdürlerinin kurumlarındaki faaliyetlerini haberleştirmek için müdürlerin gazeteye abone olmasını istiyordu.' diye konuştu.

Mahkeme başkanının, kullandığı telefonda örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'un tespit edildiğini hatırlatması üzerine İ.Ç, bundan hiç haberinin olmadığını ve böyle bir programın telefonunda olduğunu gözaltına alındıktan sonra emniyetteki sorgusunda öğrendiğini ileri sürdü.

İ.Ç, örgütle bağını 17-25 Aralık olaylarının ardından sonra kestiğini, evinde örgütün lideri Fetullah Gülen'e ait kitapların olduğunu ve bu kitapları 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç gün sonra yırtıp attığını öne sürdü.

Mahkeme başkanının, tutuklu sanık İ.Ç'ye darbe girişimi öncesinde kaldığı lojmanın girişinde bulunan posta kutusu üzerine herhangi bir yazı yazıp yazmadığını sorması üzerine İ.Ç, abone olduğu gazetenin kendisine ulaşmaması üzerine komşusunun yırtıp attığını fark ettiğini, buna öfkelenerek 'Kimse dokunmasın, gazete bana aittir' diye bir yazı yazdığını söyledi.

Duruşmada, diğer tutuklu sanık Ö.Ş. ile tutuksuz sanık M.K. savunmalarını yaptı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık ve sanık avukatlarının tahliye taleplerini reddederek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA