Başkan Altınok Öz Halka Dönüşümü Anlatıyor

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Çavuşoğlu Sanayi Sitesi sakinleriyle biraraya gelerek, kentsel dönüşüm süreci hakkında bilgi verdi.

Başkan Altınok Öz Halka Dönüşümü Anlatıyor
Çavuşoğlu Sanayi Sitesi sakinleriyle Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda bir araya gelen Başkan Altınok Öz, dönüşüm süreci hakkında bilgi verdi. Başkan Öz’ün yanı sıra Başkan Yardımcısı Nuran Keriş, Belediye Meclis üyesi Medet Kıskanç, Özel Kalem Müdürü Banu Kocadağ, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Gökhan Akbulut, Temizlik İşleri Müdürü Cengiz Türkmen’in de yer aldığı toplantıda vatandaşların soruları da yanıtlandı. Toplantıya katılan site sakinleri, Başkan Altınok Öz’e dönüşüm sürecinde yanlarında olduğu ve kendilerini bilgilendirdiği için teşekkür etti.

Türkiye’de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduklarına dikkat çeken Başkan Öz, bu sayede vatandaşları doğru bir şekilde bilinçlendirebildiklerini söyledi.

Başkan Öz, "2009 seçim bildirgemde yazıyor. 2012 yılının Haziran ayında 6306 sayılı Yasa çıktı. Hem kira yardımı kondu hem de vergiden muaf dendi. Kartal Belediyesi dışında birçok belediye, değişik uygulamalar yaparak para aldılar. Biz almadık. Şimdiye kadar kanunsuz hiçbir şey yapmadım. Türkiye’de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduk" dedi.

Site sakinlerine dönüşüm sürecinde bilmeleri gerekenleri anlatan Başkan Altınok Öz, her konuda şeffaf bir yaklaşımla çalıştıklarını ve vatandaşları aydınlattıklarını söyleyerek, "2008’deki planlarda göletin olduğu yer, konutların olduğu alan mevcut ‘m lejantlı’ olduğu yerdi. Çavuşoğlu’nun bulunduğu alanlar ise ’Es’ olduğu yerlerdi. 2008’de bu plan çıktı. 2009’da ise göletin yeri ve alt konumlar tespit edildi. Bu iki plan arasındaki en önemli fark şu; 2008’de yapılan planlar ve yollar, yan mahalledeki yollarla örtüşmüyor. Bu alanda 26 metrelik yol var. Yolun devamı yoktu. Biz bunları ortaya koyduk. O zaman -değiştirelim- dediler ve 1/5000’lik plandaki ana yollarla ilgili bir oylama yaptılar. Ama asıl amaç, 2011 planları. Gördüğünüz gibi 14 tane alt bölge tespit edildi. Yol olarak görülen bölge, daha sonraki dönemde oraya gelen yüklenici tarafından Ankara’da riskli alan ilan edildi. En son toplantımızda bakanlıktaki yetki Büyükşehire verildi.

Büyükşehir de bakanlığın yaptığı planı onayladı ama -oradaki insanların haklarını nasıl sağlarız?- demedikleri için büyük bir hak kaybı oldu. Peki plan notlarında ne değişti? 2008’de en düşük 2 bin metrekareydi. 2 bin metrekare ile de iki emsalle yüzde 100 konut yapılıyordu. Ama 2 bin ile 4 bin 999 arası. Bunun altında herhangi bir parsel oluşturulamıyordu. Biz de insanlar belki birleşmez diye en düşük parseli 2009’da 5 bin ile 2 bin arasına, 2011’de 200 ile 500 arasına getirdik. S7 bölgesinde kalan yerdeki insanlara artılarını eksilerini söyledik. Yüzde 67 hak sahibi vardı orada. Hepsi -biz birleşiyoruz- dediler. Buna gerek kalmadı. Hepsi 5 binin üzerine çıktı. Sizin de dahil olduğunuz plan notları buydu. 2 bin ile 4 bin-5 bin arasında 2/25 emsal vardı. Yani yüzde 40’a kadar konut yapabilirdiniz. Yüzde 60’ı ticaret olmak kaydıyla. Eğer 5 binin üstündeyse 2,5 emsal, yüzde 50 konut, yüzde 50 ticaretti. Eğer yüzde 30’un altında konut yaparsanız, yüzde 70 de ticaret olursa yoğunluk artmasın diye. Bu sefer emsal 3’tü. Şimdi aynı şeyi devam ettirelim. 2015 planlarını yeni çıkarttık. Plan çıktı ama plan notlarını 1,5 sene sonra yazdılar. Buna göre 200 metre ile bin metre arasında emsal 1’e düştü. 1001 ile 2 bin 500 arasında 1,5 emsal konut kullanımı yüzde 30. Zaten oradaki sorun da buydu. Sizin için en önemlisi 1,80 emsal almanız. Maksimum konut kullanımı da yüzde 40 oldu. Sizler tamamen ticaret yaparsanız, bu sefer emsal 2 olur yani hiç konut yapamaz durumdasınız. Şimdi bu şartlarda herhangi bir parsel kazancı ve kaybını gösterebilirler" diye konuştu.

Kaynak: İHA