Tekstilde Rekabet Artıyor

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Keçeci:'Küresel krizlerin yaşandığı son 10 yılda toplam 247,2 milyar dolarlık ihracat yapan ve 134,7 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörümüzün gücünü koruması ve dünya ile rekabet edebilmesi için yeni stratejiler geliştirmek zorundayız'.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, küresel krizlerin yaşandığı son 10 yılda toplam 247,2 milyar dolarlık ihracat yapan ve 134,7 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörünün gücünü koruması ve dünya ile rekabet edebilmesi için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Keçeci, tekstil sektöründeki gelişmelerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, genellikle gelişmekte olan ülkelerin odaklandığı sanayi sektörü olarak bilinen tekstil ve hazır giyimde oyunun kurallarının değiştiğini, son dönemde dünya genelinde tekstile yatırımın dikkati çektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin tekstil dahil tüm sanayi sektörlerinde üretimi destekleme kararı aldığını bildiren Keçeci, şunları kaydetti:

'ABD ise kendi sınırları içinde üretimi teşvik için her türlü radikal önlemi almakta kararlı. Japonya bile küresel ölçekte en çok tekstil makinesi alımı ve yatırımı yapan ülkeler arasına girmiş durumda. Bu gelişmelerin ışığında Türk tekstil ve hazır giyim sanayicileri artık sadece maliyete dayalı olarak gelişmekte olan ülkeler grubundaki rakipleriyle değil aynı zamanda Ar-Ge, İnovasyon, tasarım ve yüksek teknolojiyle üretim için yatırım bütçeleri çok yüksek olan gelişmiş ülkelerle de rekabet etmek zorunda. Küresel krizlerin yaşandığı son 10 yılda toplam 247,2 milyar dolarlık ihracat yapan ve 134,7 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörümüzün gücünü koruması ve dünya ile rekabet edebilmesi için yeni stratejiler geliştirmek zorundayız.'

Uluslararası Tekstil Makineleri Sevkıyat istatistik sonuçlarına göre, tekstil makinesi yatırımlarının dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde devam ettiğini belirten Keçeci, '2015 yılında iplik makineleri alanında kısa elyaf iğlerde Türkiye, Çin, Hindistan, Vietnam, Bangladeş ve Endonezya'nın ardından 6. sırada. Uzun elyaf iğlerde ise Türkiye, İran ve Çin'in ardından 3. büyük yatırımcı ülke olurken, Türkiye'yi İtalya takip ediyor. Open-End rotor yatırımlarında Çin ve Hindistan'ın ardından AB 3. sırada, Türkiye 4. sırada. Suni sentetikte ise en büyük yatırımcı Çin'in ardından Japonya 2. sırada, Türkiye 3. sırada, ABD 4. sırada. Dokuma makineleri alanında ise Türkiye bin 936 dokuma tezgahı ile Çin, Hindistan, Bangladeş, Vietnam ve Endonezya'nın ardından 6. olurken İtalya 677 tezgah ile 9., Japonya ise 592 tezgah ile 10. sırada yer alıyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA