Evlilik Programları Meclisin Takibinde

Evlilik Programlarının Aile Kurumuna Olumsuz Etkilerini Araştırma Alt Komisyon Başkanı Çelik: 'Evlilik ve izdivaç programlarının yapımcıları, sunucuları ve bu programların sponsorlarını komisyona davet edeceğiz' 'Yapımcılara ve sponsorlara her şeyin para olmadığını, toplumun değerlerinin dikkate alınması gerektiğini söyleyeceğiz' 'Bu programlarda kadınların fiziksel özelliklerinin konuşulmasından tutun da konuşmalardaki seviyeler kadar, birçok şey kadınları aşağılayan unsurlar'.

COŞKUN ERGÜL - Evlilik Programlarının Aile Kurumuna Olumsuz Etkilerini Araştırma Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, 'Evlilik ve izdivaç programlarının yapımcıları, sunucuları ve bu programların sponsorlarını komisyona davet edeceğiz.' dedi.

Toplumda rahatsızlık yaratan evlilik ve izdivaç programları, bundan sonra Meclisin takibinde olacak. Dilekçe Komisyonu bünyesindeki, Evlilik Programlarının Aile Kurumuna Olumsuz Etkilerini Araştıracak Alt Komisyon, evlilik ve izdivaç programlarının yapımcıları, sunucuları ve bu programların sponsorlarını komisyona davet ederek, 'Her şeyin para olmadığını, toplumun değerlerinin dikkate alınması gerektiğini' anlatacak.

Alt Komisyon Başkanı Çelik, çalışmaları sırasında nasıl bir yöntem izleyeceklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, AA muhabirine bilgi verdi.

Dilekçe komisyonuna, birçok konuda olduğu gibi, evlilik ve izdivaç programlarına ilişkin toplumdaki genel rahatsızlık üzerine de çok sayıda dilekçe geldiğini belirten Çelik, bu şikayetlerin başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, RTÜK, Kamu Denetçiliği Kurumu olmak üzere, birçok kamu kurumuna da yapıldığını ifade etti.

- 'Toplumda bu konuda büyük rahatsızlık var'

'Toplumda bu konuda büyük rahatsızlık ve huzursuzluk var.' diyen Çelik, alt komisyonun, bu konuda detaylı araştırma ve çalışma yapacağını bildirdi.

Canan Candemir Çelik, bu konuda daha önce yapılan çalışmalardan da yararlanacaklarını ifade etti.

Geçen yasama döneminde aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlarla ilgili araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Çelik, Komisyon Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in çok yararlı ve verimli bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Çelik, komisyonun, aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlardan biri olarak da evlilik ve izdivaç programlarını görerek, bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini aktardı.

- 'Gündüz kuşağında çok daha verimli programlar...'

Alt Komisyon Başkanı Çelik, evlilik ve izdivaç programlarının toplumda bilinirliliğinin çok fazla olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Evlilik bizim için çok kutsal bir alan. Nikah akdi dediğimiz alan da sevgiye, saygıya ve karşılıklı bağlılığa dayalı olan bir alan. Bu alan üzerinden malzeme oluşturulmaya çalışılarak, bunun ticarileştiği bir sürece gidildiğini görüyoruz. Evlilik bizim için kutsal olduğu kadar, aile de hem toplumumuz için kutsal ve temel taşlarımızdan birisi hem de anayasa tarafından güvence altına alınmış bir yapı. Bu evlilik programları, ailenin ilk temel taşı oluşturulurken, evlilik kurumunu maalesef çok farklı ve yanlış bir alandan başlatıyor.

Algıların yönetilmesinde en etkili araçlardan birisi günümüzde televizyon. Gündüz kuşağı dediğimiz saatlerde en çok izlenen programlar evlilik ve izdivaç programları. Reytingler ve izleme kuruluşları da bunu söylüyor. Peki biz bu saatlerde, çok daha verimli programlarla toplumun algısını çok daha olumlu bir şekilde oluşturamaz mıyız? Bunu sormamız ve gözden geçirmemiz lazım. Televizyon yapımcılarına, bu programların yapımcılarına ve sponsorlara her şeyin para olmadığını, toplumun değerlerinin dikkate alınması gerektiğini söylemeli ve bu konuya dikkat çekmeliyiz.'

Canan Candemir Çelik, bu programların, kadın haklarına en büyük zarar veren programlar olduğunu ifade ederek, 'Bu programlar kadını meta haline getiriyor, aynı zamanda malzeme gibi gösteriyor, ayrıca psikolojik şiddet de uygulanıyor. Kadınların fiziksel özelliklerinin konuşulmasından tutun da konuşmalardaki seviyeler kadar, bir çok şey kadınları aşağılayan unsurlar.' dedi.

- 'Ev işlerini yapması konusundaki becerileri dikkate alınıyor'

AK Parti'li Çelik, 'Televizyon programları evlilik gibi çok kutsal bir alanı öyle bir hale getiriyor ki şirket sözleşmesi yapılır gibi, erkeğin maddi geliri baz alınıyor, kadının fiziksel özellikleri, ev işlerini yapması konusundaki becerileri dikkate alınıyor. Bu programlardaki senaryolaştırma ne kadar ilgi çekici olursa izlenme oranı o kadar yüksek olur düşüncesiyle, her türlü yola da tevessül ediliyor. Bizim bu konuda toplumun gösterdiği hassasiyete, Meclis olarak duyarsız kalmamız mümkün değildi. Bu konuyu detaylıca inceleyeceğiz.' değerlendirmesini yaptı.

Bu konuda araştırma yapan akademisyenler, STK'lar ve ilgili kurum ve kişileri komisyona davet ederek dinleyeceklerini anlatan Çelik, RTÜK'le de görüşmelerinin olacağını bildirdi.

Çelik, evlilik ve izdivaç programlarının yapımcıları, sunucuları ve bu programların sponsorlarını da komisyona davet ederek, dinleyeceklerini aktardı.

'Onların da bakış açıları bizim için önemli. Belki onlar çok iyi niyetle yola çıkıyorlar ama konunun çok daha farklı yollara gittiğini, toplumdaki algının çok daha farklı olduğunu göremeyebilirler.' diyen Çelik, çalışmalar sırasında ortaya çıkan duruma göre, komisyona çağrılacak kişileri belirleyebileceklerini kaydetti.

Çelik, vatandaşların bu konuda çok duyarlı olduğunu, iki günde dahi birçok kişinin arayarak, hassasiyetini ilettiğini vurguladı.
Kaynak: AA