Eşini Öldüren Kocaya Takdir İndirimi Yargıtaya Taşındı

Erzurum'da geçen yıl mart ayında eşini bıçaklayarak öldüren sanık hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının, İstinaf Mahkemesinde takdir indirimine gidilerek, müebbet hapis cezasına çevrilmesi üzerine maktulün avukatı Yargıtaya başvurdu.

Erzurum'da geçen yıl mart ayında eşini bıçaklayarak öldüren sanık hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının, İstinaf Mahkemesinde takdir indirimine gidilerek, müebbet hapis cezasına çevrilmesi üzerine maktulün avukatı Yargıtaya başvuruda bulundu.

Palandöken ilçesinde 28 Mart 2016 tarihinde, yaklaşık 1,5 ay önce boşandığı eşi Neslihan Kızılkaya'yı 7 yerinden bıçaklayarak öldürme suçundan tutuklanan Halil İbrahim Kızılkaya, Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 13 yıl evli kaldığı, 2 çocuğunun annesini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık avukatının itirazı üzerine dosya, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) 1. Ceza Dairesinde yeniden görüldü.

Sanık Kızılkaya, savunmasında 23 Şubat 2016'da eşi Neslihan Kızılkaya ile boşandıklarını, ancak kararın kesinleşmediğini anlattı. Olaydan önce 5 gün eski eşini takip ettiğini dile getiren Kızılkaya, Neslihan Kızılkaya'nın bir erkekle görüştüğünü tespit ettiğini belirtti.

Olaydan önceki gün eşinin kendisine bu kişiyle evleneceğini söylediğini aktaran Kızılkaya, 'Olay günü eşimi telefonla arayıp yüz yüze görüşmek istedim. Eşim evden çıkıp yanıma geldi. Olay yerinde konuşurken eşime 'Kasap Mustafa mı? Ben mi?' diye sordum. 'Mustafa'dan 2 aylık hamileyim' dedi. Bunun üzerine sinirlendim ve yanımdaki bıçakla çeşitli yerlerine vurdum. Kaç kez vurduğumu hatırlamıyorum. Eşim yere düştükten sonra ben de intihar etmek istedim. Kendi boğazımı da kestim. Sonrasını hatırlamıyorum.' dedi.

1. Ceza Dairesi kararında, 'İstinaf aşamasındaki saygılı tutum ve davranışları, delilleri dairemize yanlış aksettirme imkanı varken, bu imkanı kötüye kullanmaması, yerel mahkemenin sanığın kişiliği üzerindeki değerlendirmesinin, annelerinin ölmesi nedeniyle sanıkla husumeti bulunan müşterek çocukların beyanına dayanması, sanığın pişman olduğunu açıkça belirtmesi ve cezanın, geleceği üzerindeki etkileri nedeniyle takdir indirimi uygulanarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması ve hükmen tutukluluk halinin devamına' ifadeleri yer aldı.

Maktulün avukatı Muhammed Sönmez, istinaf mahkemesinin kararına itiraz ettiklerini belirterek, 'Yargıtaya temyiz için başvurduk. Sanığın duruşmada susması onun iyi halini göstermez. Takdir indirim hallerinin nasıl kullanılacağı kanunda bellidir. Sanığın suçu tasarlayarak işlediği açıktır. Sorgu aşamasındaki ve devamındaki ifadeleri çelişmektedir.' dedi.

- Öldürdüğü eşinden ölüm maaşı bağlanmasını istedi

Avukat Sönmez, sanık Kızılkaya'nın öldürdüğü eşinden dul maaşı almak için SGK'ya başvuru yaptığını da dile getirerek, 'Birileri eşi öldüğü için dul maaşı alabileceğini söylemiş olmalı. Bunun üzerine dilekçeyle SGK'ya başvuru yapmış. Zaten Miras Hukuku da açıktır. Öldürdüğü eşinden miras yoluyla da mal edinemez. Dolayısıyla SGK da bu talebi reddetmiştir.' diye konuştu.

- Olay

28 Mart 2016'da eski eşi Neslihan Kızılkaya ile sokakta tartışan Halil İbrahim Kızılkaya, 2 çocuk annesi eşini, yanında getirdiği bıçakla vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayarak öldürmüş, olayın ardından boğazını keserek intihara teşebbüs eden Kızılkaya, tedavisinin ardından 4 Nisan 2016'da tutuklanmıştı.
Kaynak: AA