Erzurum'daki 'Yasa Dışı Dinleme' Davası

Aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Uçak ile 'böcek davası' hükümlüsü eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın, 25 yıldan 130 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Erzurum'da 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile 'böcek davası' hükümlüsü eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan Sincan 1 No'lu L Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan bu davanın tutuksuz sanıklarından emniyet amiri Yücel Bilgiç, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, başka suçtan tutuklu tanık Süleyman Dülek ve sanık avukatları da katıldı.

Ayrı bir suçtan Ardahan Cezaevi'nde tutuklu olan polis memuru Metin Helvacı da SEGBİS üzerinden duruşmaya 'tanık' olarak katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine 'böcek' olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı için Ankara'daki cezaevinde bulunan tutuksuz sanıklardan Sedat Zavar ve Hurşit Uçak ile diğer 17 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Tanık Dülek, dava konusu zamanda İstihbarat Şubesinde çalıştığını belirterek, 'Sanıklar 2011 yılında benim de görev yaptığım yerde mesai arkadaşlarımdır. Yapılan istihbarat işlerinde herhangi bir usulsüzlük yapıldığına dair bir şey görmedim. Bu kişilerin bir suç örgütüne üyelikleri yönünde bir bilgim yoktur.' dedi.

Sanık Bilgiç'in tanığa yönelik Erzurum'da Hizbullah terör örgütüne yönelik operasyon kapsamında bildiklerini sorması üzerine Dülek, 'Operasyon kapsamında ben yoktum, Emrah Yaman adlı kişinin takibinde vardım. Bu şahsın birkaç yere girdiğini hatırlıyorum ama isimlerini çıkaramadım. Abdulsettar Demir isimli şahıs hatırladığım kadarıyla Hizbullah terör örgütüyle irtibatlı kişilerle görüşüyordu.' ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, eksik evrakın tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'yasa dışı dinleme' iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.

Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianameyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişisel verilerin kaydedilmesi', 'kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği', 'suç uydurma', 'suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma' suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Kaynak: AA