Çiftçiler Virüs Hastalıkları Hakkında Bilgilendirildi

Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta, çiftçiler sebzelerdeki virüs hastalıkları hakkında bilgilendirildi.

Kumluca Belediyesi Konferans salonunda geçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Hakan Fidan katıldı.

Virüslerin canlı bünyesinde yaşayan ve canlının öz suyu ile beslenen mikro organizmalar olduğunu belirten Fidan, şunları söyledi:

'Virüslerle ilgili önemli bir bilgi, ilk defa hangi sebze türünde görülmüşse görüldüğü bitki ile anılırlar. Bugüne kadar virüs çeşitlerinin herhangi bir kimyasal önleyicisi yani ilacı bulunmamıştır. Kim size 'İlacı var' diyorsa yanıltıyordur. Kullanılan ürünler ancak bitkiyi daha dirençli, yani güçlü gibi gösterir. Virüsün yayılmasında tek sorumlu biz üreticilerdir. Seranızın içinde bir tane bile virüslü fidan varsa onu hiç beklemeden söküp atın. Bu bir, beş olursa seranızın tümü bu hastalığa yakalanma adayıdır.' diye konuştu.

Seralardan sökülen virüslü bitkilerin sera yakınına, yol kenarına, bahçe çitinin dışına atılmasının virüsten korunmak anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Fidan, hava ve böcekler gibi etkenlerle virüsün tekrar seraya taşınmasının söz konu olduğunu belirtti.

Fidan şunları söyledi:

'Virüsler ya tohumlar sayesinde ya da böceklerle taşınıyor. Artık incir, zeytin, ceviz, portakal gibi meyvelerde bile virüs hastalıkları görülebiliyor. Virüs tarım ürünlerinin tümünü tehdit ediyor. Özellikle açık alandaki ürünleri tehdit ediyor. Virüslere karşı sera üretimi daha korunaklıdır.'

Konferansın sonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü İsa Akşit ve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, tarafından Kaymakam Polat Kara ve konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Hakan Fidan'a plaket verildi.

Kaynak: AA