Çeşme'de Tabelalara Ve Kullanım Alanlarına Sınırlama Getirildi

Çeşme Belediyesi Mart ayı Meclis toplantısında, tabelalara belirli standartlar getirilirken, esnafların işyerlerinin önündeki kullanım alanlarına da sınırlama getirilmesi kabul edildi.

Çeşme'de Tabelalara Ve Kullanım Alanlarına Sınırlama Getirildi


Turizm, Tanıtma ve Festival Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, İmar Komisyonu ve Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından ortaklaşa yaptıkları toplantılar sonucunda alınan kararlar, Belediye Meclisi’nin onayına sunuldu. Meclis onayına sunulan ortak kararda, reklam yönetmeliğinde revizyona gidilerek, ışıklı tabela kullanımına son verildi.

İşyerlerine, yola paralel olacak şekilde tabela asılabileceği belirtilen ortak kararda, tabelalarda doğal malzeme kullanılması ve yazıların ahşap fon üzerine tunç rengi yazılması şartı da getirildi.

Eski yönetmeliğe uygun tabelaların müktesep hak kapsamında kalacağı ifade edilen kararda, yeni yönetmelik hükümlerinin uygulanabilmesi için işyerlerine süre verileceği de vurgulandı.

Tabelalarda büyüklük sınırlaması da getirilerek, dikey yüksekliği 50 santim, yatay genişliği ise bağımsız bölüm cephesinin yüzde 25’ini aşmayacak şekilde ve en fazla 1 metrekare alan büyüklüğünde olması kararlaştırıldı. Ayaklı tabela ve raket reklamların da kamu alanını işgal edemeyeceği de karar altına alındı. Yönetmeliğe aykırı tabela ve reklamlara da izin verilmeyeceği ve aykırı davrananlara yaptırım uygulanacağı da ortak kararda belirtildi.

İşyerleri yolun üçte birini kullanacak

Çeşme’deki uzun sokak, kaldırımı olmayan sokaklar ve trafiğe kapalı alanlardaki işyerlerinin kendi taraflarındaki yolun üçte birini kullanabilecekleri de ortak kararda yer aldı. Kaldırımların da dükkan tarafındaki yarısı işyerlerince kullanılabileceği belirtilirken, kaldırımın diğer yarısı yaya geçişine bırakıldığı ifade edildi. Meydanlarda ise işyeri cephesi kadar alan, 3 metre derinlikte kullanılabilecek. İşyerlerinin kullanım alanları içinde kalan dolapların arka taraflarının da işyerine bakması karar altına alındı. İşyerlerinin kullanım alanında, sergilenen ürünlerde hijyen kurallarına uyulmasına dikkat edilmesi de istenirken, kullanım alanlarında pişirme yapılamayacağı, piliç, kokoreç, balık tezgahı konulamayacağı belirtildi. Alınan ortak kararda, seyyar satıcı tezgahlarının da standart olması gerektiği belirtildi.

Tentelere de sınırlama

Dalyan Mahallesi’ndeki deniz tarafındaki kaldırımlara masa konulmasının uygun görüldüğü açıklanan ortak kararda, yolun kullanılmasına ise izin verilmeyeceği ifade edildi. Kararda, Ilıca Mahallesi’nde Yıldız Burnu’nda oluşturulan düzenin devam edeceği belirtilirken, yolun dükkan tarafında 24 saat, deniz tarafındaki kaldırımın da yarısına 17.00 - 05.00 saatleri arasında masa konulabileceği açıklandı. Ilıca Garajı kavşağı ile Sheraton Otel arasındaki kaldırımlar ile Ilıca Alaçatı kavşağı ve Karabina Otel arasındaki kaldırımların dükkan tarafındaki yarısının kullanılabileceği belirtilen ortak kararda, Çiftlik Mahallesi’ndeki Poseidon Otel ile Halk Ekmek büfesi arasındaki dükkan tarafındaki kaldırımların tamamının kullanılabileceği açıklandı.

Çeşme merkezindeki Tekke bölgesindeki yolun kara tarafında bulunan kaldırımların tamamının, bağımsız bölüm cephesi kadar kullanılabileceği belirtilen kararda, Cumhuriyet Meydanın da ise bağımsız bölüm cephesi kadar bölümün 3 metre derinlikte işyeri tarafından kullanımına izin verildi.

Ortak karar ile işyerlerinin tentelerine de belirli standartlar getirilerek, tek renk tente kullanılabileceği, krem, beyaz, kirli beyaz veya kemik renklerinin alternatif olabileceği belirtildi. Kararda, tentelerin açılır ve kapanır özelliklere sahip olacağı ifade edilirken, kaldırım veya kullanım alanı sınırlarını aşmaması da istendi.

Meclis komisyonları ile Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortak karar metni, Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi.
Kaynak: İHA