Büyükelçi Koç'tan Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'ne Ziyaret

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç 'Bütün coğrafyayı, Türkiye'yi ve Bosna Hersek'i yakından ilgilendiren bu kültür mirasımızı, bu şekilde koruyabildiğimiz için ülkem ve Bosna Hersek adına gerçekten mutluyum'.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, restorasyon çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yürütülen Bosna Hersek'in Vişegrad şehrindeki tarihi Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nü ziyaret ederek, yerel yetkililerle bir araya geldi.

Görüşme öncesinde köprüde incelemelerde bulunan Koç'a Sırp Cumhuriyeti'nin Çevre Düzenleme ve Ekoloji Bakanı Srebrenka Golic, Vişegrad Belediye Başkanı Mladen Curevic ve UNESCO Bosna Hersek Temsilcisi Sinisa Sesum da eşlik etti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Koç, toplantıda gelinen nokta ve bundan sonra yapılacak hususlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Söz konusu görüşmenin iş birliğine yönelik ve olumlu geçtiğini vurgulayan Koç, 'Bütün coğrafyayı, Türkiye'yi ve Bosna Hersek'i yakından ilgilendiren bu kültür mirasımızı, bu şekilde koruyabildiğimiz için ülkem ve Bosna Hersek adına gerçekten mutluyum.' ifadelerini kullandı.

Koç, bundan sonraki sürecin prosedürler ve dokümantasyonla ilgili olduğunu kaydetti.

Vişegrad Belediye Başkanı Curevic de tüm tarafların toplantıya katılmasından ve varılan anlaşmadan dolayı memnun olduğunu ifade ederek, toplantıda bir teknik komisyonun köprüyü ziyaret ederek, muhtemel sorunların düzeltilmesi üzerine uzlaştıklarını söyledi.

- 'Temmuz ayına kadar her şeyin tamamlamasını ümit ediyorum'

UNESCO Bosna Hersek Temsilcisi Sesum ise Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nün UNESCO listesine girmeyi haketmiş eserlerin başında geldiğini bildirdi.

Komisyonun köprü hakkındaki tespitleri yapıp, temmuz ayına kadar her şeyi tamamlamasını ümit ettiğini dile getiren Sesum, 440 senedir Vişegrad'da duran bu köprünün 440 yıl daha durmasını beklediklerini anlattı.

Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı eserlerinden Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü, 1577 yılında inşa edildi. Tarihi köprünün TİKA tarafından yapılan onarım ve bakım çalışmaları 2015 yılının aralık ayında tamamlanmıştı.

Kaynak: AA