Alnından Ve Kaburgasından Alınan Doku İle Burun Yapıldı

Yemen'de uğradığı silahlı saldırıda burnunun bir kısmını yitiren hastaya, Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde alnından ve kaburgasından alınan doku ile burun yapıldı Hastanın doktoru Aydın: 'Hastamız şu anda rahat nefes alabiliyor ve görüntüsünden de memnun, her gün şükranlarını sunuyor'.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde, Yemen'de uğradığı silahlı saldırıda burnunun bir kısmını yitiren hasta, kaburgasından ve alnından alınan kıkırdak dokudan burun yapılarak tedavi edildi.

Türkiye ve Yemen arasında imzalanan anlaşma ile Afyonkarahisar Devlet Hastanesine getirilen Yemenli hastalardan Abdullah Al Kawga, 2014 yılında ülkesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu burnundan yaralandı.

Burnunun büyük bir bölümü kopan Kawga, Türkiye'ye getirildikten sonra Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde Plastik Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Arif Aydın tarafından tedaviye alındı.

Aydın ve ekibince iki seans halinde yapılan ameliyatlarda, Kawga'nın burnu, kaburgasından ve alnından alınan kıkırdak doku ile tedavi edildi.

Operatör doktor Arif Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yemenli hastanın sosyal hayatta sıkıntılar yaşadığını, burnundaki görüntü kendisini rahatsız ettiği için gözlük kullandığını öğrendiklerini söyledi.

Hastanın burnunun bir kısmının olmaması nedeniyle, gözlüğü alnına bantla yapıştırmak zorunda kaldığını ifade eden Aydın, Kawga'nın, burundan güçlükle nefes alıp verdiği için uyku sırasında sıkıntı yaşadığını da dile getirdi.

- Alnından ve kaburgasından doku alındı

Hastaya iki aşamalı bir ameliyat yaptıklarını belirten Aydın, şu değerlendirmede bulundu:

'Öncelikle hastanın alnından alınan sağlam bir dokuyu burun üzerine getirdik. İkinci seansta ise hastanın kaburgasından alınan kıkırdak dokularına şekil verip, burun çatısı oluşturduk. Hastamız şu anda rahat nefes alabiliyor ve görüntüsünden de memnun, her gün şükranlarını sunuyor.'

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Çağlayan da hastalık, kaza, yanık gibi durumlar sonucu vücutta meydana gelen çeşitli şekil bozuklukları ya da doku-organ kayıplarının, insanın sosyal hayatını derinden etkilediğini bildirdi.

Bu tür problemlerin, kişide benlik saygısının azalmasına ve özgüven eksikliğine neden olduğunu aktaran Çağlayan, 'Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonlar ile insanların tıbbi yönden daha iyi bir duruma gelmekte ve psikolojik açıdan kendilerini daha iyi hissettikleri için sosyal hayatlarına daha kolay adapte olmaktadırlar. Verilen hizmetlerimizin daha nice başarılara vesile olmasını temenni ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA