Uluslararası Göçebe Festivali

Fas'ta bu yıl 14. düzenlenen festivalin kapanışında, Polonyalı flamenko sanatçısı Magda Navarrete ve 'Bombino' lakaplı Nijerli şarkıcı Muhtar Gomara sahne aldı

Fas'ın sahra bölgesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Uluslararası Göçebe Festivali, Polonyalı flamenko sanatçısı Magda Navarrete ve 'Bombino' lakaplı Nijerli şarkıcı Muhtar Gomara'nın konseriyle sona erdi.

Fas-Cezayir sınırında yer alan Zagora kentine bağlı Emhamid Gazlan kasabasındaki 14. Uluslararası Göçebe Festivali'nin son gecesinde ilk olarak Polonyalı flamenko sanatçısı Magda Navarrete sahne aldı.

Flamenko gösterisinin ardından sahneye çıkan Bombino, Nijer sınırları içerisinde göçebe hayatı yaşayan Tuaregleri temsilen festivale katıldı.

Şarkılarını Tuareglerin kullandığı Temaşekçe diliyle seslendiren Bombino, jazz ve rock müzik türlerinin karışımından oluşan 'Taureg rock' tarzı müziğini izleyenlerin beğenisine sundu.

Nijerli şarkıcı Bombino, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emhamid Gazlan'da düzenlenen göçebe festivaline katılmasının çok büyük anlamlar ifade ettiğini söyledi.

Aynı müzik dilini konuştuğu insanlarla bir araya gelme fırsatı yakaladığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Bombino, 'Her zaman barıştan yana olan göçebe müziği, insanı en güzel ufuklara taşıyor.' dedi.

Festival Müdürü Nureddin Bukrab da sahrada yaşayan göçebelerin olumsuz şartlar ve zor yaşam koşulları nedeniyle yerleşik hayata geçmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Bukrab, göçebeliğin kültürel mirasını yaşatabilmek adına düzenledikleri festival ve kültürel etkinliklerle bu kültürün korunmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Festivale katılımda her yıl artış sağlandığını kaydeden Bukrab, özellikle yabancı gezginlerin göçebelerle beraber yaşama fırsatı buldukları bu etkinliği çok önemsediklerini vurguladı.

Göçebe kültürünün yaşatılması için her yıl düzenlenen festivale, farklı ülkelerden yüzlerce göçebe, gezgin ve müziksever katılıyor.

Festival kapsamında, geleneksel müzik ve dans gösterisinin yanı sıra çöl insanının yaşamından kesitlerin sunulduğu birçok kültürel faaliyet gerçekleştiriliyor.
Kaynak: AA