Süs Bitkisi Üretimi İçin Arazi Aranıyor

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu: 'Çiçek üretiminde yeni arazilerin oluşturulması için Hazine ile birebir görüşme yapıyoruz. Türkiye'nin çiçek üretilebilecek bölgelerindeki arazileri değerlendiriyoruz' 'Hem yeni arazilerle üretimi artırmayı hem de yeni pazar bulmayı hedefliyoruz çünkü ancak bu şekilde üretimi ve ihracatı artırabiliriz'

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, çiçek üretiminde yeni arazilerin oluşturulması için Hazine Müsteşarlığı ile görüştüklerini, Türkiye'nin çiçek üretilebilecek bölgelerindeki arazileri değerlendirdiklerini bildirdi.

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen 36 ülkeye gerçekleştirilen süs bitkileri ihracatını 45-46 ülkeye çıkarmak ve üretilen süs bitkisi çeşidini artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Süs bitkilerinde 2023 ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunu, bu hedefe ulaşmak için çalıştıklarını ifade eden Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

'Birlik olarak Türkiye çapındaki yaklaşık 500 üyemizin 300'ü ile anket yaptık. Bunun sonucunda belli ihtiyaç listesi ortaya çıktı. İhtiyaç listesi çerçevesinde 6 bakanlığımız ile 1,5 yıldır yapılan çalışmaları topladık. Gördük ki çiçek üretimi ve ihracatının artırılması için öncelikle yeni çeşitlerin üretilmesi ve yeni arazilerin oluşturulması gerekiyor. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklarla çalışmalara devam ediyoruz.Çiçek üretiminde yeni arazilerin oluşturulması için Hazine ile birebir görüşme yapıyoruz. Türkiye'nin çiçek üretilebilecek bölgelerindeki arazileri değerlendiriyoruz.'

Devlet teşvikine değinen Bağdatlıoğlu, 'Örneğin Antalya ve kıyı bölgeleri 6'ncı bölgede değerlendiriliyor ama çiçeğin teşvik edildiği bölge birinci bölge. Güneşinden, ışığından yararlandığımız bölgelerde çiçek üretiliyor, bu da 6'ncı bölge. Çiçek üretimi teşvikinin bu bölgeye verilmesi gerekiyor.' dedi.

- Yeni pazar çalışmaları

Yeni pazar araştırmaları konusunda Türkiye genelindeki 41 firma ile ortak bir çalışma içine girdiklerini, bu firmalarla 10 ülkeye çıkarma yapacaklarını ifade eden Bağdatlıoğlu, bu firmalarla önümüzdeki dönemde Birleşik Arap Emirlikleri'nden Katar'a, Güney Kore'den Kanada'ya ve Japonya'ya kadar pazar araştırmasına gireceklerini ve bu ülkelerde süs bitkileri sektörünü tanıtacaklarını bildirdi.

Bağdatlıoğlu, Türk Cumhuriyetlerinin de önemli pazar olduğunu belirterek, 'Hem yeni arazilerle üretimi artırmayı hem de yeni pazar bulmayı hedefliyoruz çünkü ancak bu şekilde üretimi ve ihracatı artırabiliriz. Çiçek, yüzde 95'i katma değerli bir ürün. İhracatı artırırsak ülke kalkınmasına da büyük katkı sağlarız.' diye konuştu.

- 5 bin hektar alanda süs bitkisi üretimi yapılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 5 bin hektar alanda süs bitkisi üretimi yapılıyor.

2016 yılında toplam 1 milyar 513 milyon 712 bin 547 adet kesme çiçek üretildi. Çeşitlere bakıldığında kesme çiçek üretiminde ilk sırayı 593 milyon 260 bin 930 dal ile karanfil aldı. Karanfili, 128 milyon 63 bin 850 dal ile gerbera, 89 milyon 415 bin 150 dal ile gül (kesme), 44 milyon 915 bin 925 dal ile kasımpatı (krizantem) ve 40 milyon 601 bin 5 dal ile lale takip etti.

Anemon (Manisa lalesi), fresia, glayöl, gypsohilla, iris, lilyum (zambak), lisianthus, nergiz, orkide, solidago (altınbaşak), statice, sümbül, şemboy, üretimi olan diğer kesme çiçekler arasında yer aldı.

Kesme çiçek üretimi adet olarak geçen yıl 2015 yılına göre 41 milyon 588 bin 413 adet düştü. 2015 yılında kesme çiçek üretimi 1 milyar 555 milyon 300 bin 960 adet olurken, geçen yıl üretimdeki gerilemenin mevsim şartlarından kaynaklandığı belirtildi.

Öte yandan geçen yıl, 38 milyon 150 bin 927 adet iç mekan süs bitkisi, 25 milyon 337 bin 330 çiçek soğanı, 412 milyon 227 bin 915 adet dış mekan süs bitkisi üretildi.

Kaynak: AA