PJD, Hükümet Kurma Görevinin Osmani'ye Verilmesinden Memnun

Fas Kralı 6. Muhammed'in, Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Ulusal Konsey Başkanı Sadettin Osmani'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi, parti tarafından memnuniyetle karşılandı.

Fas'ın Sale kentindeki Mamura Mevla Raşit Spor Kompleksi'nde düzenlenen PJD Genel Kurul Toplantısı'nın ardından partiden yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in Osmani'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Hükümet kurma sürecinde PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran'ın genel sekreter olarak görevine devam etmesi konusunda fikir birliğine varıldığı kaydedilen açıklamada, 'Seçimlerin ardından parti olarak hükümet kurma çalışmalarında takip edeceğimiz metodu devam ettireceğiz. Aynı şekilde desteklemeye devam edeceğiz. Kral 6. Muhammed'in güvenine sahip, uyumlu ve güçlü bir hükümet kurulması için çaba sarf edeceğiz.' ifadeleri kullanıldı.

Fas Kralı 6. Muhammed'in PJD Genel Sekreteri Benkiran'ı görevinden almasının ardından olağanüstü genel kurul toplantısı kararı alınmıştı.

- Fas'ta seçim süreci ve hükümet kurma çalışmaları

Fas'ta 7 Ekim 2016'da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan PJD'nin Genel Sekreteri Benkiran, 10 Ekim'de Kral 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak Benkiran, 5 ayı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara karşın koalisyonu oluşturamadı.

Kraliyet Basın Ofisinden çarşamba günü yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, hükümeti kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden başka bir milletvekiline vereceği kaydedilmişti.

Kral, Benkiran'ın görevden alınmasından 2 gün sonra Osmani'yi yeni hükümet kurmakla görevlendirmişti.

Fas anayasasına göre, hükümeti seçimlerden birinci çıkan parti kuruyor. Kral, mecliste en çok sandalyeye sahip partiden istediği bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirebiliyor. Ayrıca hükümeti kurmak için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmuyor.

Anayasaya göre, 395 sandalyeli Temsilciler Meclisinde yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için 198 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Kaynak: AA