Fas'ta Yeni Hükümet Kurma Çalışmaları

Yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen PJD Ulusal Konsey Başkanı Osmani, çalışmalarının ilk görüşmesini PAM ile yapacak.

Fas'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Ulusal Konsey Başkanı Sadettin Osmani’nin, çalışmalarının ilk görüşmesini Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) ile yapacağı bildirildi.

PJD resmi internet sayfasındaki açıklamaya göre, Osmani’nin Fas Temsilciler Meclisinde en çok milletvekili çıkaran partiden başlayarak milletvekili sayısına göre sırasıyla tüm siyasi partiler ile görüşeceği belirtildi.

Osmani’den önce hükümeti kurmakla görevlendirilen eski Başbakan ve PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran, hükümeti kurma görüşmelerine başlamadan önce yaptığı açıklamada, 102 milletvekili ile Meclis'te ikinci parti olmasına rağmen PAM ile görüşmeyeceklerini belirtmişti.

Ülkede geçen yıl Ekim ayında yapılan seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi 125, Asalet ve Çağdaşlık Partisi 102, İstiklal Partisi 46, Milli Bağımsızlar Birliği 37, Halk Hareketi 27, Halk Gücü Sosyalist Birliği 20, Anayasal Birlik Partisi 19, İlerleme ve Sosyalizm Partisi 12, Sosyal Demokrat Partisi 3, Federal Demokratik Sol Parti 2, Demokratik Birlik Partisi 1 ve Sol Yeşiller Partisi 1 milletvekili çıkarmıştı.

- Fas'ta seçim süreci ve hükümet kurma çalışmaları

Fas'ta 7 Ekim 2016'da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Sekreteri Benkiran, 10 Ekim'de Kral 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak Benkiran, 5 ayı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara karşın koalisyonu oluşturamadı.

Kraliyet Basın Ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in hükümeti kurma görevini PJD Genel Sekreteri Beniran'dan alarak PJD Ulusal Konsey Başkanı Sadettin Osmaniye verildiği belirtilmişti.
Kaynak: AA