Çanakkale Ruhu Yıldırım'da Yaşatıldı

Çanakkale zaferinin 102’nci yıldönümünde yapılan "Bir Hilal Uğruna" programına Yıldırımlılar yoğun ilgi gösterdi. Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in zaferin bilinmeyen yönlerini anlattığı programda ünlü şair Nurullah Genç, şiirleriyle Çanakkale destanının manevi dünyasını izleyenlere yaşattı.

Çanakkale Ruhu Yıldırım'da Yaşatıldı
Çanakkale zaferinin 102’nci yılını anlamlı bir etkinlikle kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Yeryüzünde tarihin akışını değiştiren savaşlardan birisidir Çanakkale savaşı. Bütün dünyanın saygı duyduğu, kabul ettiği bir kahramanlık destanıdır. Bir daha evlerine dönmemek üzere vatan için canını kanının son damlasına kadar veren 15’lilerin zaferidir" dedi.

Çanakkale’de teknolojiye karşı vatan sevdasının, imanın galip geldiğini vurgulayan Başkan Edebali, "Çanakkale’de yedi düvele karşı yurdun her bir köşesinden gelen vatan evlatları çarpıştı. Kardeşlik ruhuyla zafer elde ettiler. Milli şair Mehmet Akif’in dediği gibi ’ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi... Bedr’in aslanları ancak bu kadar şanlı idi’ sözleri bu ruhu en iyi şekilde yansıtıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından programın ilk bölümünde yurt içinden ve dünyanın dört bir yanından yaklaşık 500 kişinin seslendirdiği Çanakkale türküsü klibinin gösterimi yapıldı. Amatör ve profesyonel müzisyenlerin yanı sıra toplumun tüm kesiminden herkesin katıldığı klip, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Programda ayrıca liseler arasında düzenlenen ’Bir Destandır Çanakkale’ mektup yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve protokol üyelerinin ellerinden aldı. Şehitler için yazılan mektuplardan okunan satırlar, salonu dolduran Yıldırımlılara duygu dolu anlar yaşattı.

Programın son bölümünde ise Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve ünlü şair Nurullah Genç yer aldı. Prof. Dr. Şimşirgil, Çanakkale zaferinin bilinmeyen yönlerini anlattığı konuşmasında Çanakkale savaşının sadece cephe savaşı olmadığını, tüm dünyaya karşı yapılmış bir başkaldırı olduğunu söyledi.

Şimşirgil, Çanakkale destanının ölüme koşarak giden gençlerin imanı sayesinde kazanıldığını vurgulayarak, 15 Temmuz hain darbe girişiminde de aynı ruhun sahneye çıkarak ülkeyi kurtardığını belirtti.

Ünlü şair Nurullah Genç ise destanı anlattığı yaşanmış hikayeleri okuduğu şiirlerle süsledi. Kahramanlığı anlattığı ’Çanakkale Her Şey Yanıp Gül Oldu’ ve ’Çanakkale Şimdi Sevdalı Bir Türkiye’dir’ şiirleriyle izleyenlere duygu dolu anlar yaşatan Nurullah Genç’e, ses sanatçısı Cihan Yıldız da türkülerle eşlik etti.
Kaynak: İHA