BTSO UHS Kümelenmesi Uluslararası Savunma Fuarı'nda

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) UHS Kümelenmesi üyeleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen IDEX 2017 Uluslararası Savunma Fuarı’nı ziyaret etti. Sektörün önde gelen firmalarıyla birebir görüşen Bursalı firmalar önemli işbirliklerinin temellerini attı.

BTSO UHS Kümelenmesi Uluslararası Savunma Fuarı'nda
Bursa’yı uzay havacılık ve savunma sektörlerinde merkez yapma konumuyla önemli çalışmalara imza atan BTSO’nun çatısı altında faaliyet gösteren Uzay Havacılık Savunma (UHS) kümelenmesi üyeleri Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (Ur-Ge) kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX 2017 Uluslararası Savunma Fuarı’na katılım sağladı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ile UHS Konseyi ve Kümelenmesi Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu’nun da yer aldığı BTSO heyeti, zırhlı personel taşıyıcı, insansız hava-kara araçları gibi tüm askeri amaçlı ürünlerin sergilendiği fuardaki son teknoloji ürünlerini yakından inceledi.

Yerli İHA’ya yakın takip

Fuar alanında sektörlerindeki son gelişmeleri takip etme fırsatı yakalayan Bursalı firmalar, gerçekleştirdikleri görüşmelerle de yeni işbirliklerinin yollarını aradı. BTSO organizasyonuyla küme üyesi 9 firma Birleşik Arap Emirlikleri’nin uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde üretim yapan ve dünya çapında tedarikçi arayan lider firmalarından olan EDIC ile Tawazun şirketlerinin yetkilileri ile birebir görüştü. Bursalı firmaların iş görüşmeleri somut adımlara da dönüştü. Hedef uçak kategorisinde insansız hava aracı üreten Etimad Homeland Security firması da Bursalı ALİDA Firması tarafından üretilen yerli yapım insansız hava aracı motorlarına yakın ilgi gösterdi. ALİDA firması sahibi Fahri Erdönmez, “Etimad Homeland Security firması, ürettikleri insansız hava aracı için 50 beygir gücünde yeni bir motor tasarımı talep etti. Biz de firmanın bu yöndeki talebi için çalışmalarımıza başladık. Tasarımın firma tarafından onaylanması halinde üreteceğimiz motorları ihraç etmeye başlayabiliriz” diye konuştu.

BTSO öncülüğünde uzay havacılık ve savunma sektörlerinde büyük bir atılım gerçekleştirildiğini hatırlatan UHS Kümelenmesi ve Konseyi Başkanı Mustafa Hatipoğlu, Bursa’nın bu sektörlerde önemli bir altyapısının bulunduğunu dile getirdi. Bursa’nın sahip olduğu sektör çeşitliliği ile uzay, havacılık ve savunma gibi stratejik öneme sahip sektörlerde de söz sahibi olabileceğini belirten Hatipoğlu, “Bizler de bu amaç doğrultusunda kümelenmemiz ve derneğimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Fuardan önce firmalarımıza AS 9100 belgesi ve kurumsallaşma konularında eğitimler gerçekleştirdik. Bir yandan dünyanın önemli fuarlarını yakından incelerken bir yandan da firmalarımızın sahip olduğu kabiliyetleri geliştirmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA