TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

'(Halk oylaması) Herkes kendi açısından anlatıyor ama bunların dürüst bir şekilde anlatılması gerekiyor. İnsanların bunları kendi partisinin çıkarları doğrultusunda anlatması yanlıştır.'

CHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, 'Herkes kendi açısından anlatıyor ama bunların dürüst bir şekilde anlatılması gerekiyor. İnsanların bunları kendi partisinin çıkarları doğrultusunda anlatması yanlıştır.' dedi.

Beykoz’un Cumhuriyet, İshaklı, Kılıçlı ve Mahmutşevketpaşa köylerini ziyaret edip yurttaşlarla sohbet eden Hamzaçebi, halk oylamasını anlatarak vatandaşların sorunlarını dinledi.

16 Nisan'da halk oyuna sunulacak maddeleri değerlendiren Akif Hamzaçebi, şöyle konuştu:

'Herkes kendi açısından anlatıyor ama bunların dürüst bir şekilde anlatılması gerekiyor. İnsanların bunları kendi partisinin çıkarları doğrultusunda anlatması yanlıştır. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak 'hayır' diyeceğiz, böyle bir görüşümüz var. Ama ben sizlerle, özellikle önemli olan iki madde var bunları paylaşmak isterim. Biri 18 yaşında milletvekili olma hakkı. Bana göre bu gençler seçiyorsa, seçilmelidir de fakat 600 milletvekili öngörülüyor. Hangi genç vekil olur bunu bilemiyorum. Olumlu olarak değerlendirilebilecek bir madde de mahkemelerimizin bağımsız olmasının yanında bir de tarafsız ibaresidir. Yazalım mı? yazalım, bir problem yok.

Bizim 1982 anayasası ve ondan önceki anayasalarımızda bir madde var, cumhurbaşkanının partisiz olması ve tarafsız olması. Bir kriz çıktığında cumhurbaşkanı parti liderlerini toplayıp krizi çözmelidir. 'Partizan bir cumhurbaşkanı olsun mu? diye sorsam 'olmasın' dersiniz.'

CHP Grup Başkanvekili olduğu dönemde Sayıştay'ın denetimiyle ilgili yasa kabul edildikten sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaşadığı diyaloğu paylaşan Hamzaçebi, 'Meclisten bir torba yasa geçti, bir maddesi Sayıştay'ın yetkilerini daraltıyordu. Ben de basın toplantısı yaptım, 'Sayın Cumhurbaşkanı bu maddeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etsin, tekrar Genel Kurul'da görüşülsün' diye. Sayın Gül, bu açıklamam üzerine telefon ederek beni köşke davet etti. O zaman Cumhurbaşkanı Çankaya'da ikamet ediyordu. 'Akif Bey, böyle bir açıklama yaptın, gerekçesi nedir bana anlatır mısın?' dedi. Ben de gerekçelerimi kendisine anlattım.' diye konuştu.

Burada önemli olanın cumhurbaşkanının iade edip etmemesi olmadığını dile getiren Hamzaçebi, 'Önemli olan tarafsızlık ilkesi gereği ana muhalefet partisinin grup başkanvekilini davet edip, dinlemesidir.' dedi.

Tarafsız cumhurbaşkanlığının önemli olduğunu ve Türkiye'nin buna alıştığını ifade eden Akif Hamzaçebi, '1961'den bu yana tarafsız cumhurbaşkanı vardır. Bundan vazgeçmemek lazım, siyasal kültürler kolay oluşmuyor. Tarafsız demek çağırır liderleri, konuşur ve uzlaştırır.' diye konuştu.

Hamzaçebi, sözlerini, 'Particilik başbakanlara, genel başkanlara mahsustur. Cumhurbaşkanı Beykoz’a geldiğinde kendisini kim temsil edecek? Mensubu olduğu partinin ilçe başkanı mı yoksa ilçenin kaymakamı mı? İlçe başkanı, cumhurbaşkanını temsil ettiği anda Beykoz’u kaymakam değil ilçe başkanı yönetir. Bu doğru değildir.' diye tamamladı.
Kaynak: AA