Suriye'nin İlk Astronotu Faris, Suriyeli Çocuklarla Buluştu

Suriye'nin ilk, Arap dünyasının ikinci astronotu olan ve uzayda 7 gün kalan Muhammed Ahmed Faris, Suriyeli çocuklarla bir araya geldi.



Türk Kızılayından yapılan açıklamaya göre, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve 4 yıldır İstanbul'da yaşayan Faris, Bağcılar'daki Kızılay Toplum Merkezi'nde Suriyeli sığınmacı çocuklarla buluştu. Çocuklar, Faris'e uzayda temel ihtiyaçların nasıl karşılandığını, uzaya gitmenin ve orada kalmanın zorluklarını sordu. Faris, çocuklara 1987'de hazırladığı video çekimlerini izletti.

Suriye Hava Kuvvetlerinde albay olarak 1987'de 2 Rus astronot ile uzaya giden Faris, 2 yıllık eğitimin ardından, 7 gün 23 saat uzayda kaldığını, Mir Uzay İstasyonu'nda kimya, fizik ve tıp alanında 13 deney yaptığını anlattı.

Faris, iyi bir ülkenin bilim ve uzay konusunda bilgiye sahip olması gerektiğine işaret ederek, 'Çocuklara, bilime önem vermelerini tavsiye ediyorum. Uzay araştırmalarını öğrensinler. Yarının daha güzel olacağını düşünmelerini istiyorum. Yer bizim annemiz. Bunun kıymetini bilelim, birlik beraberlik ve barış içinde yaşayalım. Dünyamızın kıymetini bilelim.' ifadesini kullandı.

Bilimsel alandaki deneyimlerini mümkün olan her mecrada paylaşmayı önemsediğini belirten Faris, 2013'te Halep'ten Kilis'e, ardından Gaziantep ve Ankara'ya gittiğini, son olarak İstanbul'a geldiğini söyledi.

Faris, Türkiye'de kendisini mutlu hissettiğini ifade ederek, 'Türkler de bizim gibi, kültürlerimiz aynı. Yaşantılarımız, örf ve adetlerimiz benziyor. Burada kendimi evimde gibi hissediyorum.' diye konuştu.

Kaynak: AA