Nevruz Geniş Bir Coğrafyada Kutlanacak

Nevruzun bu yıl TÜRKSOY tarafından Balkanlardan Anadolu'ya, Anadolu'dan Orta Asya'ya uzanan coğrafyada çeşitli etkinliklerle kutlanması planlanıyor Kutlamaların ilk durağı Ankara'da devlet erkanının katılımı ile gerçekleşecek etkinlikler kapsamında, Türk dünyasının dört bir yanından sanatçılar, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nda verecekleri konserle ilk kez seyircilerin karşısına çıkacak 22 ülkeden, 200'e yakın sanatçının katılımıyla gerçekleşecek etkinliklerin en geniş kapsamlısı, 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kazakistan'ın Türkistan şehrinde olacak.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından nevruz bu yıl, Balkanlardan Anadolu'ya, Anadolu'dan Orta Asya'ya uzanan coğrafyada gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

TÜRKSOY'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, nevruz kutlamaları kapsamında TÜRKSOY, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün iş birliğinde çeşitli ülkelerde konserler gerçekleştirilecek. 22 ülkeden, 200'e yakın sanatçının katılımıyla gerçekleşecek etkinliklerin en geniş kapsamlısı, 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kazakistan'ın Türkistan şehrinde olacak.

Avrupa ve Asya kıtasının genç sanatçıları, Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşamını sürdüğü topraklarda bir araya gelerek, Türk medeniyetinin en önemli geleneklerinden biri olan nevruzun yanı sıra Türkistan şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini bir arada kutlayacak.

TÜRKSOY nevruz kutlamaları bu yıl, Ankara, Bursa, Bolu ve Edirne başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde, Avrupa'da Romanya'nın Bükreş ve Köstence, Moldova'nın Komrat ve Kişinev, Asya kıtasında ise Kırgızistan'ın Bişkek ve Kazakistan'ın Türkistan ve Almatı şehirlerinde gerçekleştirilecek.

- Resmi kutlamalar Ankara'da

Her yıl olduğu gibi bu yıl da nevruz kutlamalarının ilk durağı Ankara olacak. Devlet erkanının katılımı ile gerçekleşecek kutlamalar kapsamında, Türk dünyasının dört bir yanından Ankara'ya gelecek sanatçılar, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nda verecekleri konserle ilk kez seyircilerin karşısına çıkacak.

TÜRKSOY nevruz kutlamaları, 20 Mart'ta yapılacak Ankara konserinin ardından Bursa, Bolu ve Edirne'de devam edecek.

- Kutlamalar nevruz ateşi ile başlayacak

Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararıyla, 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kazakistan'ın Türkistan şehrinde 21 Mart'ta tören düzenlenecek. TÜRKSOY üyesi ülkelerin kültür bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında baharın gelişi de kutlanacak.

Türkistan'da yakılacak nevruz ateşi ile başlayacak kutlamalar, 22 Mart'ta Kazakistan'ın Kızılorda, 23 Mart'ta Şieli, 24 Mart'ta Talas ve Kentau, 26 Mart'ta Şımkent, 28 Mart'ta ise Almatı şehrinde gerçekleştirilecek konserler ile devam edecek. Turne kapsamında ayrıca 24-26 Mart tarihlerinde Kırgızistan'da iki farklı konser daha gerçekleştirilecek.

Türkistan'da gerçekleştirilecek kutlamalar ile eş zamanlı olarak başlayacak Türk dünyası sanatçılarının Avrupa turnesi, Türkiye'nin ardından Romanya ve Moldova'da yapılacak konserler ile devam edecek. Romanya Köstence'de 25 Mart'ta, Bükreş'te 28 Mart'ta, Moldova Kişinev'de 29 Mart'ta, Komrat'ta ise 30 Mart'ta konserler gerçekleştirilecek.

Program kapsamında, TÜRKSOY Basın Ödülleri Töreni de düzenlenecek. Dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalar ile Türk kültürünün tanıtımına katkı sağlayan medya çalışanlarına TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edilecek.

- İlk Türk Dünyası Uluslararası Dans Yarışması yapılacak

Etkinlikler kapsamında, Türk Dünyası Uluslararası Dans Yarışması 23 Mart'ta Şımkent'te düzenlenecek. Türkistan'da ilk kez yapılacak yarışma kapsamında, 15 ülkenin devlet halk dansları toplulukları birbiriyle yarışacak.

Uluslararası jüri tarafından değerlendirilecek performanslar, farklı kategorilerde ödüllendirilecek. İlk kez gerçekleştirilecek etkinliğin geleneksel hale dönüştürülerek, her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Kaynak: AA