Mısır'da 'Dörtlü Libya Toplantısı'

BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri, Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya konulu toplantı düzenledi Toplantının sonuç bildirisinde, Libya'ya yönelik herhangi bir dış müdahalenin reddedildiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri, Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya konulu toplantı düzenledi.

Toplantıda Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Afrika Birliği Libya Yüksek Temsilcisi eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler hazır bulundu.

Toplantının ardından yayımlanan bildiride, Libya'ya yönelik herhangi bir dış müdahalenin reddedildiği vurgulandı.

Petrol Hilali Bölgesi'nde yaşanan çatışmaların kınandığı ve başkent Trablus'ta artan şiddet olaylarından derin endişe duyulduğu ifade edilen açıklamada, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi'nden, Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması gereği kentin tüm noktalarında kontrolü sağlaması istendi.

Açıklamada, AB'nin çok yönlü yardım anlaşmaları aracılığıyla ülkeye verdiği 120 milyon avroyu aşkın destek ve yasa dışı göçten kaynaklanan sorunlarla mücadele kapasitesini güçlendirmek için Libya yönetimiyle işbirliği içerisinde olmasından memnuniyet duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca tek bir yönetimin çatısı altında faaliyet gösteren profesyonel bir Libya ordusunun oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.

Toplantının ardından dörtlü, basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arap Birliği (AB) Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, bir sonraki toplantıların sırasıyla Belçika'nın başkenti Brüksel ve Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılacağı bilgisini verdi.

Ebu Gayt, geçen hafta Trablus'u ziyaret eden özel temsilcisi Salahaddin el-Cemali'yi, Tobruk'a giderek Libyalı taraflarla görüşmeleri tamamlaması için görevlendirdiğini aktardı.

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler de 2011'den bu yana Libya ordusuna uygulanan ambargonun kaldırılması için ordunun birlik içinde olması gerektiğini vurguladı.

AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası İşleri Yüksek Temsilcisi Mogherini ise Libya'ya sağlık ve güvenlik sektörlerindeki projelere destek ve yasadışı göçten kaynaklı sorunlarla mücadele amacıyla 120 milyon avroyu aşkın yardım tahsis edildiğini ve 90 güvenlik personeline sahil güvenlik eğitimi verildiğini söyledi.

Kaynak: AA