Meşe Palamudu Reçelle Tatlandı

Kırklareli'de ormanlık alandan köylü kadınlar tarafından toplanan meşe palamutları, zahmetli bir yolculuğun ardından tatlandırılarak sofralardaki yerini alıyor.

ÖZGÜN TİRAN - FATİH ESER - Ormandan sofralara taşınan ve damaklarda farklı bir tat bırakan meşe palamudu reçeline ilgi artıyor.

Kırklareli'nin Kofçaz ilçesinde 5 yıl önce kurularak faaliyete geçirilen ve köylü kadınların çalıştırıldığı tesiste, ormanda yetişen ahlat, üvez, güvem gibi ürünler ile organik yetiştirilen karpuz, kavun, ceviz gibi ürünlerden farklı lezzetler arayan işletme ortakları, son olarak meşe palamudu reçeli üretti.

Keçi sütünden reçel üreten ve keçilerin özellikle meşe palamutlarını yediklerini gören firma sahibi Ayhan Yakar, meşe palamudunun reçelini yapmaya karar verdi.

Meşe palamudu üzerinde yaklaşık 1 yıl çalışmalarda bulunan Yakar, üretimini gerçekleştirdiği reçel ile farklı bir lezzet üretmeyi başardı.

Istranca Dağları'nın eteklerinde geniş bir ormanlık alana sahip Kofçaz ilçesindeki köylerde, orman köylülerinin topladığı meşe palamutlarını satın alan Yakar, lezzete dönüştürüyor.

İşletmede sıcak suyla defalarca yıkanarak temizlenen ve kısık ateşte uzun süre kaynatılarak kıvamına geldiğinde şekerle buluşturulan palamut, uzun bir lezzet yolculuğu sonrası reçele dönüşüyor.

Özellikle büyük şehirlerden yoğun talebin olduğu reçel, kavanozdaki estetik duruşu ve lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Meşe palamudu reçelinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ishal ve öksürüğü kesmede fayda sağladığı belirtiliyor.

- 'Böyle bir lezzet yok'

Ayhan Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmesinde yaklaşık 20 çeşit organik üründen reçel ürettiğini söyledi.

Reçel çeşitlerine son olarak meşe palamudunu eklediklerini ifade eden Yakar, meşe palamudu reçelinin çok büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Türkiye'de ilk kez böyle bir lezzet üretildiğini tahmin ettiğini aktaran Yakar, 'İlk başta ben de meşe palamudundan böyle bir lezzetin çıkacağına inanmamıştım. Çünkü ben keçilerin tükettiği bir ürünü denemek amacıyla reçel yapmıştım. Sonrasında meşe palamudunun insan sağlığına olan faydalarını öğrendiğimde şaşırdım. Hemen reçelini yapmaya karar verdim. Reçele olan ilgi ise beni gerçekten çok şaşırttı. Böyle bir lezzet yok.' diye konuştu.

Meşe palamudu reçelini İzmir, Ankara, İstanbul gibi illere gönderdiklerini anlatan Yakar, meşe palamudunu ormanlardan toplayarak lezzete dönüştürdüklerini dile getirdi.

Yakar, yıl içerisinde üretimi artırarak meşe palamudu reçelini Türkiye'nin her yerine göndermeyi planladıklarını bildirdi.

Ayhan Yakar, tesiste çok sık rastlanmayan ahlat, üvez, güvem, karpuz, kavun, ceviz ve süt reçeli üretimi de yaptıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA