Kanada'dan Irak Ve Suriye Halkına 'Eve Dönüş' Yardımı

Kanada yönetimi terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönmek isteyen Iraklılar ve Suriyeliler için 28 milyon 35 bin dolarlık yardım bütçesi ayırdı Dışişleri Bakanı Freeland: 'Bu destek, nüfusun acil ihtiyaçlarını gidermeye ve sivillerin DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönmelerine yardımcı olacak'.

Kanada, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönmek isteyen Iraklılar ve Suriyelilere destek için 28 milyon doları aşkın yardım yapacak.

Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin aktif olarak DEAŞ ile mücadeleyi ve krizden etkilenenleri desteklemeye devam ettiğini belirtti.

ABD'nin başkenti Washington'da 22 Mart'ta gerçekleştirilecek DEAŞ'a Karşı Küresel Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacağını duyuran Freeland, bu etkinlikte Temmuz 2016'daki son toplantıdan bu yana söz konusu terör örgütüyle mücadelede kaydedilen ilerlemenin değerlendireceği bilgisini verdi.

Kanada'nın bölge insanına destek olmak için 28 milyon dolar civarında yardım sağlayacağını aktaran Freeland, şu ifadeleri kullandı:

'Bu destek, nüfusun acil ihtiyaçlarını gidermeye ve sivillerin DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönmelerine yardımcı olacak. Kanada, DEAŞ'ı yenmek ve bu uzatılmış çatışmadan etkilenen çocukları, kadınları ve erkekleri desteklemekte kararlıdır. Ortadoğu halkını destekleyeceğiz ve DEAŞ'ın yenilgisini hızlandıracak koalisyon ortaklarıyla çalışmaya devam edeceğiz.'

Belirlenen yardımların Birleşmiş Milletler (BM) programları aracılığıyla yapılacağına değinen Freeland, dağıtımı gerçekleştirecek organizasyonların isimlerinin güvenlik nedeniyle açıklanmayacağını sözlerine ekledi.

Bakan Freeland'in verdiği bilgiye göre, Kanada tarafından sağlanacak 28 milyon 35 bin dolarlık yardımın dağılımı şöyle:

- Musul ve Enbar bölgesi halkı için 3 milyon dolar.

- Ninova, Rabia, Zummar ve Sinuni bölgesi halkı için 2 milyon dolar.

- Irak ve Suriye'de uluslararası hukuk ihlallerinin kovuşturulması için 3,3 milyon dolar.

- Norveç Mülteci Konseyi ile Irak'taki konut, arazi ve mülkiyet anlaşmazlıklarını ele almak için 3 milyon dolar.

- Irak'ta kurtarılmış bölgelerdeki toplu mezarlıkların korunması ve mağdur ailelerinin taleplerine Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu aracılığıyla yanıt verilmesi için 2,3 milyon dolar.

- Irak'taki şiddeti önlemeye dönük kalkınma projelerinin desteklenmesi için 1,6 milyon dolar.

- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile uluslararası tarafsız ve bağımsız mekanizmalar için 400 bin dolar.

- Suriyeli avukatlar ve hukuk girişimlerinin desteklenmesi için 435 bin dolar.

- İngiltere ile ortak yürütülecek programlar için 12 milyon dolar.
Kaynak: AA