İzmir'in İlçelerinde Duygu Yüklü 18 Mart Törenleri

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102. yıl dönümü nedeniyle tüm yurt genelinde olduğu gibi, İzmir’in Aliağa, Foça ve Urla ilçelerinde de törenler düzenlendi.

İzmir'in İlçelerinde Duygu Yüklü 18 Mart Törenleri
Çanakkale Deniz Zaferinin 102. yıl dönümü nedeniyle İzmir’in Aliağa ilçesinde düzenlenen program, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından protokol üyeleri, şehit Jandarma Komanda Çavuş Bülent Kula, Piyade Er Gökhan Çakır ve Yüzbaşı Oğuz Özgür Çevik’in mezarlarını aileleriyle birlikte ziyaret edip dua etti. Duygu dolu anların yaşandığı ziyaretin ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti de yapıldı. Aliağa Engelliler Rehabilitasyon Derneği Mehteran Takımın gösterisiyle sona eren programa, Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Aliağa Belediyesi Başkanı Serkan Acar, Aliağa Garnizon Komutanı Hava Uçak Bakım Yüzbaşı Gökhan Çopur, Aliağa Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Adem Akgün, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, İlçe Emniyet Müdürü Gürkan Alev, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, daire amirleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Foça’da anlamlı tören

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102. yılı dolayısıyla Foça ilçesinde de tören yapıldı. Törenler, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Foça Kaymakamı Ali Çetin, Garnizon Komutanı ve Amfibi Görev Grup Komutanı Aydın Şirin ile Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın çelenk koyması ile başladı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan törene, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrenciler ve askeri erkanda hazır bulundu. Çelenk sunulmasının ardından ise şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup ardından İstiklal Marşı okundu. Tören sonunda askeri yetkililer ve diğer protokol üyeleri, Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezindeki programa katıldı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında protokol üyeleri, Yeni Bağarası Mezarlığında 1994 yılında Van Sırmalı köyünde şehit düşen Jandarma Er Veli Yılmaz’ın mezarını ve şehit ailelerinin evlerini ziyaret etti.

Öte yandan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da, günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama yaptı. Demirağ, "Çanakkale bir destandır. Çanakkale Geçilmez. İmkansızın başarıldığı Çanakkale Zaferi, tarihte benzeri görülmemiş bir destandır. 18 Mart 1915 tarihinde, Çanakkale Deniz Zaferiyle elde edilen başarı adeta tarihin akışını değiştirmiştir. Tüm emperyalistlerin birleşerek tarihten silmeye uğraştığı milletimiz, tarih sahnesinde yerini şanla, zaferle almıştır. Çanakkale’nin geçilmeyeceğini, zaferle tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir. Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümünde, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ebediyete intikal eden kahramanları ve vatanı uğruna canını veren tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, saygıyla önlerinde eğiliyorum."

Urla’da da törenler yapıldı

18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. yılı Urla’da da düzenlenen törenlerle kutlandı. Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve Garnizon Komutanlığının çelenklerinin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından program, Yıldız Tepe Şehitliğinde devam etti. Şehitliğe bırakılan karanfillerden sonra program dualarla sona erdi.

Törene Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Ural Belediye Başkanı Sibel Uyar, Garnizon Komutanı adına Havacı Savunma Yarbay İsmail Murat Çoban, Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda Urlalı katıldı.

Kaynak: İHA