HSYK'dan Etik İlkeler Anketi

HSYK'nın internet sitesinde 'Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına Yönelik Etik İlkeler Anketi' başlatıldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) internet sitesinde 'Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına Yönelik Etik İlkeler Anketi' başlatıldı.

Anketin açıklama bölümünde çalışmanın amacının, HSYK'nın Avrupa Konseyi ile hazırladığı 'etik ilkeler' projesine, hakim ve cumhuriyet savcılarının görüş ve önerilerini almak olduğu belirtildi.

Projenin, Avrupa standartlarına göre yargı bağımsızlığının ve halkın yargıya güveninin artırılması için katkıda bulunmayı hedeflediği ifade edildi.

Ayrıca projeyle Türkiye'de yargı etiğinin geliştirilmesi, etik kurallarının etkili şekilde uygulanmasının sağlanması ve kamu gözetiminin arttırılması amacıyla hakim, cumhuriyet savcısı, avukat ve vatandaşların bu konudaki farkındalığının arttırılmasının planlandığı kaydedildi.

Projeden, yargı etiğiyle ilgili kuralların oluşturulması, Türk hakim ve cumhuriyet savcılarının yargı etiğine dair farkındalıklarının arttırılması, HSYK'nın etik kurallarını uygulama kapasitesinin arttırılması, halkın yargı etiği hakkında farkındalığının arttırılması gibi sonuçlar beklendiği bildirildi.

Hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik 26 sorudan oluşan ankette, 'Hakim ve cumhuriyet savcıları, hiçbir şekilde insan onuruna ve haklarına aykırı düşecek bir ayrımcılık yapmazlar ve ayrımcı muameleye yol açacak davranışları önlerler', 'Yasama ve yürütme organının yanı sıra kendi meslektaşlarından ve ilişkili olduğu kurumdan gelebilecek adil karar vermelerini zorlaştırabilecek her türlü etkiye karşı bağımsızlıklarını korurlar' gibi önermelerin 'Hiç katılmıyorum' ve 'Tamamen katılıyorum' şıkları arasında 1'den 5'e kadar derecelendirilerek işaretlenmesi isteniyor.

Kaynak: AA