Hollanda Yargısından 'İşgal' Tepkisine Ceza

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkan Yardımcısı Aşkın'a, bir miting sırasında 'Karabağ Ermenilere mezar olacak' ifadesini kullanması nedeniyle Almelo Mahkemesi tarafından 120 saat zorunlu çalışma cezası verildi.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı ve Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkan Yardımcısı İlhan Aşkın, bir miting sırasında 'Karabağ Ermenilere mezar olacak' ifadesini kullanması nedeniyle 120 saat zorunlu çalışma cezasına çarptırıldı.

Almelo Mahkemesi, Aşkın'a Türk vatandaşlarını Ermenilere karşı nefret ve şiddet söylemleriyle kışkırttığı gerekçesiyle 120 saat çalışma cezası verdi. Mahkeme ayrıca Aşkın'ın aynı cümleyi iki yıl içerisinde tekrar kullanması halinde 1 ay hapis cezasına mahkum edileceğine hükmetti.

Aşkın, mahkemenin verdiği karara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, '3 Mart'ta yapılan son mahkemede savcı 80 saat çalışma cezası ve iki yıl içerisinde cümleyi tekrar kullandığım takdirde iki hafta hapis cezası talebinde bulunmuştu. Ama bugün açıklanan kararda hakim savcının talebi dışında bir karar vererek daha ağır olan farklı bir ceza verdi. Ama biz bu karar için yüksek mahkemeye başvuru yapacağız.' dedi.

Aşkın, davanın ve kararın siyasi bir oyun olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Dr. Asif Kurban ise yaptığı açıklamada, son zamanlarda Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan diplomasi krizinin hakimin kararını etkilediğini belirterek, 'İlhan Aşkın milli davadan dolayı yargılandığı için bu bir milli meseledir. Devlet ve millet olarak arkasında durmalıyız. Biz Dünya Azerbaycanlıları Kongresi yönetimi olarak kendisinin her zaman arkasındayız ve destekliyoruz.' diye konuştu.

Hollanda’nın Almelo kentinde 2014 yılında Ermeni kilisesinin bahçesine dikilen sözde Ermeni soykırımı anıtını protesto mitingi sırasında yaptığı konuşmada 'Karabağ Ermenilere mezar olacak' ifadesini kullanması nedeniyle Aşkın hakkında dava açılmıştı.

Aşkın geçen sene yaptığı açıklamada, gösterideki konuşmasına ilişkin Hollanda'nın 2 yıl boyunca bu duruma sessiz kaldığını ifade ederek, Ermenilerin baskısı ve Avrupa'da Türklere karşı olumsuz tutumları fırsat bilerek harekete geçtiklerini, bu sayede Ermenilere sus payı vermek istediklerini söylemişti.

Aşkın, kendileri gibi gurbette yaşayan Ermenilerle bir sorunlarının bulunmadığını, terk dertlerinin Karabağ'ı işgal eden ve halen orada bulunanlar ile orayı yönetenlerle olduğunu dile getirmişti.

Kaynak: AA