Hem Muhtar Hem Terzi Hem De Geri Dönüşümcü

Eskişehir’in Şarkiye Mahallesi’nde muhtarlık görevini sürdüren Şakir Kurtoğlu, devam ettirdiği terzilik mesleğinden ve muhtarlık hizmetlerinden ücret talep etmiyor. Muhtar Kurtoğlu, kullanılmayan giysileri de onararak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Hem Muhtar Hem Terzi Hem De Geri Dönüşümcü
Odunpazarı ilçesinde bulunan Şarkiye Mahallesi’nin 2 dönemdir muhtarlığını üstlenen Şakir Kurtoğlu’nun yaptığı uygulamalar vatandaşlar tarafından takdirle karşılanıyor. Asıl mesleği terzilik olan Kurtoğlu, muhtarlık binasının bir odasını elbise tamiratı için ayırmış. Burada zenginlerin kullanmadığı giysileri yıkayıp ardından tamir eden Bartınlı Muhtar Kurtoğlu, onardığı kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ulaştırıyor. Aynı zamanda mahalle sakinlerinin terzi ve muhtarlık işlerinden de ücret almayan Şarkiye Mahallesi Muhtarı, yaptığı geri dönüşüm projeleri ile de beğeni kazanıyor. Oldukça dar olan muhtarlık binasında topladığı atık pil, atık yağ ve mavi kapakları istiflemeye çalışan muhtar, Odunpazarı’nın tarihi dokusuna yakışacak bir muhtarlık istediğini belirtti.



"Turistlerden utanıyorum"

Hizmetlerinden şimdiye kadar hiçbir ücret almadığını aktaran Kurtoğlu, muhtarlık binasının küçük ve eski olmasından yakındı. Odunpazarı’na gelen turistlerden dahi utandığını anlatan Kurtoğlu, "Vatandaşlara her türlü hizmetim var. Yardımlaşma, fakir ve fukarayı gözleme olarak hizmetlerde bulunuyorum. Hizmetlerin hiçbirinden para almam. İki dönemdir muhtarım ve hiç para almadım. Bunun yanında ikinci el giysileri zenginlerimiz kullanmadıklarını veriyorlar bana, bende ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorum. 46 senedir terziyim, bedenleri biliyorum. ’Gel kardeşim şurada seç götür evine’ diyorum, seçip götürüyorlar. Bunlar içimden geliyor. Allah rızası için iyi anılmak istiyorum. Baki değiliz, yarın bir gün ölüp gideceğiz. İyi bir eser ve iz bırakırsak, lanetle anılmak yerine rahmetle anılırız. Atık yağ, kapak, pil gibi atıkları da vatandaşlarımız bana getiriyor. Bende yetkili yerlere ulaştırmaya çalışıyorum. Eski bir binada hizmet veriyorum ve turistlerden utanıyorum. ’Yakışıklı muhtarım gençmişsin, bina üzerine yıkılacak. Muhtarlık böyle mi olur?’ diyorlar. Az daha büyük bir yer olsa, daha iyi olur. Hem de Odunpazarı’nın tarihi evlerine yakışacak bir muhtarlık olmalı ki, tarihi desen vermeleri lazım. ’Muhtarlıkta tarihiymiş, yakışmış’ denilmeli" şeklinde konuştu.



"Muhtar nerede kalacak?"

Şarkiye Mahallesi sakinlerinden Halil Kömürcü, muhtarın yaptığı hizmetlerden söz etti. Muhtarın fakir dostu olduğunu söyleyen Kömürcü, "Muhtarımız çok muhtarlardan daha iyidir. Terzilik yapar, para almaz. İkamet yapar, para almaz. Eski elbise gelir, tamir eder dağıtır. Fakirlerin her ihtiyacına yardımcı olur. Kendisini bildim bileli bu şekildedir. Hepsini ben gözümle gördüm. Yalnız binası çok eski. Belki yarın bu bina çökecek ama muhtar nerede kalacak? Her muhtarın ayrı yeri var, bu muhtarın neden olmasın ki?" dedi.



"Eskişehir için onur verici, bu mahalle için ise bir kazançtır"

Bir diğer mahalle sakini Hasan Örencik ise, muhtar Kurtoğlu’nun mahalle için bir kazanç olduğunu dile getirerek şu şekilde konuştu:

"Böyle bir adamın muhtarlık yapması Eskişehir için onur verici, bu mahalle için ise bir kazançtır. Ben kendisine şahit oldum. Fakir fukarayı yerinde tespit ediyor. Diğer mahallelerde pek bunları görmedim. Yardımların yerine ulaşmasını sağlıyor. Tüm muhtarlara örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Terzilik hizmetlerinden de ücret almıyormuş. Mahallelinin ihtiyaçları olan dikim ve tamirlerden ücret talep etmiyormuş. Allah böyle insanlardan razı olsun."
Kaynak: İHA