Esnaf Ve Sanatkarlar Şurası

Başbakan Yardımcısı Kaynak: 'Kılıçdaroğlu, gerçekten Genel Merkezimiz çok doğru yapmış, sana bizim anayasayla ilgili yaptığımız düzenlemeyi anlatan kitapçıklar, broşürler göndermekle. Allah'ını seversen sen bu metinleri Meclis'te görüşülürken önüne getirilip konulduğunda hangi kafayla okuyorsun? O metinleri biz de görmek isteriz. Biz de okur yazarız' 'Deniz Baykal, tam 44 yıldan beri Meclis'te. Allah'tan kork. Bir yandan getirilen sistem Cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlıyor sen ona 'Tek adam sistemi getiriyorsun diktatör olacaksın' diyorsun ama sen 1974'te bu ülkenin Maliye Bakanıydın. Şimdi yıl 2017; 44 yıldan beri parlamentodasın' Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'Siz 'Biz beyaz bir sayfa açmak istiyoruz, sicil affı istiyoruz' dediniz, biz bunu hayata geçirdik hem de bankalarla konuşarak ama bugün bazı bankaların yan çizdiğini duyuyoruz, görüyoruz. Allah'ın izniyle biz o bankaların da üzerine gideceğiz çünkü biz bu yasayı çıkartırken uygulanmasın diye çıkartmadık' 'Esnaf teşkilatımızın yeniden yapılanması gerekiyor. Odalarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Odalarımızı esnafımızın sorunlarına çözüm bulabilecek yetkinliğe, kapasiteye ve mali güce ulaştırmamız lazım. Bunun için de kendileri bir yasa hazırlasınlar, getirsinler biz de bunu uygulayalım. Onu biz yapmayalım, sizler yapın'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 'Kılıçdaroğlu, gerçekten Genel Merkezimiz çok doğru yapmış, sana bizim anayasayla ilgili yaptığımız düzenlemeyi anlatan kitapçıklar, broşürler göndermekle. Allah'ını seversen sen bu metinleri Meclis'te görüşülürken önüne getirilip konulduğunda hangi kafayla okuyorsun? O metinleri biz de görmek isteriz. Biz de okur yazarız.' dedi.

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliğince Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'na Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile katılan Kaynak, toplantıda yaptığı konuşmada, kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu belirterek katılımcılara 'babamın meslektaşları' diye hitap etti.

Muhalefetin 'tek adam' sözlerini eleştiren Kaynak, 'krallık' kuranların kimler olduğunu 1950 yılına kadar tek parti döneminde gördüklerini, Milli Şef'in istediğini başbakan istediğini de milletvekili yaptığını, istemediğini ise azlettiğini söyledi.

TBMM'nin en kıdemli milletvekiline de eleştirilerde bulunan Kaynak, 'Deniz Baykal, tam 44 yıldan beri Meclis'te. Allah'tan kork. Bir yandan getirilen sistem Cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlıyor sen ona 'Tek adam sistemi getiriyorsun diktatör olacaksın' diyorsun ama sen 1974'te bu ülkenin Maliye Bakanıydın. Şimdi yıl 2017; 44 yıldan beri parlamentodasın.' ifadelerini kullandı.

Kaynak, Baykal'ın 'gaf' denilerek geçiştirilemeyecek bir cümle sarf ettiğini dile getirdi.

Bu sözün milletin inancına da asla sığmayacağını vurgulayan Kaynak, 'Bu kadar yetki peygamberlere de verilse, haşa, azar diye. Sayın Baykal, şunu bilmeniz gerekir. Peygamberleri Yaratıcımız 'ismet' sıfatıyla korumuştur. Sadece peygamberler hata yapmaz. Biz hata yaparız. Cumhurbaşkanı da hata yapabilir. Getirdiğimiz sistem hata yaptığımızda düzeltecek mekanizmaları ortaya koymaktır. Cumhurbaşkanı Meclis'i feshedebilecekmiş. Bu 18 maddelik anayasa metninin hiçbir yerinde Meclis'i feshi yoktur.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Hangi kafayla okuyorsun?'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'yalanlarını' bir saat, iki saat anlatacağını ancak 18 yaşla ilgili söylediğinin de bambaşka düpedüz bir 'yalan' olduğunu belirtti.

Bununla ilgili Kılıçdaroğlu'nun söylemini aktaran Kaynak, 'Niye 18 yaşına seçilme imkanı getiriyormuşuz? 18 yaşında kendi çocuklarımız askere gitmesin diye milletvekili seçilme imkanı getiriyormuşuz. Sayın Kılıçdaroğlu, AK Parti ailesi bir iki kişi değildir. AK Parti ailesinin sadece 10 milyon üyesi var. AK Parti ailesinin 27 milyon seçmeni var. Evet 18 yaşında milletvekili olma şansını getiriyoruz. Maraş'ın ilk kurşununu atan Sütçü İmam'dır ama ilk şehidi 13-14 yaşında Çakmakçı Sait'dir. Antep'in de 13-14 yaşında ilk şehidi Şehit Kamil'dir.' diye konuştu.

Kaynak, Kılıçdaroğlu'nun 'Cumhurbaşkanı isterse Türkiye'nin herhangi bir yerinde 5-6 vilayeti bir araya getirip bir bölgesel yönetim kurabilir.' sözünü de anımsattı.

Bunun da doğru olmadığına dikkati çeken Kaynak, 'Kılıçdaroğlu, gerçekten Genel Merkezimiz çok doğru yapmış, sana bizim anayasayla ilgili yaptığımız düzenlemeyi anlatan kitapçıklar, broşürler göndermekle. Allah'ını seversen sen bu metinleri Meclis'te görüşülürken önüne getirilip konulduğunda hangi kafayla okuyorsun? O metinleri biz de görmek isteriz. Biz de okur yazarız. Okur yazar olarak biz de okumak isteriz; bu nerede yazıyor?' yorumunu aktardı.

Veysi Kaynak, ana muhalefet partisinin düştüğü bu durumun Türkiye için acı verici olduğunu, bu yalanların çok benzerlerini gördüklerini anlattı.

Avrupa'nın Türk bakanlara ilişkin uygulamasına da tepki gösteren Kaynak, 'Bize ağızlarını açıp 'basın özgürlüğü' diyenler, 'ifade özgürlüğü' diyenler, bize ağızlarını açıp 'Terörle mücadele yasanızı gevşetmelisiniz' diyenler, en büyük terörü kendileri işliyorlar. Avrupa, bakanımıza yaptığı bu hakaretle Ortaçağ karanlığına gidişin ilk adımlarını attı. Avrupa o gün kendisi için asla kapatamayacağı bir utanç sayfası yapmıştır.' açıklamasında bulundu.

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci

Bakan Tüfenkci ise öncelikle huzur ve güveni sağlayıp ondan sonra esnafın kalkınması ve büyümesi için her türlü tedbiri alacaklarını bildirdi.

Esnafı büyüterek tüccar yapmayı, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Tüfenkci, bunun için esnafın önünü açmaları, onlara destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, şöyle devam etti:

'Örneğin siz 'Biz beyaz bir sayfa açmak istiyoruz, sicil affı istiyoruz' dediniz, biz bunu hayata geçirdik hem de bankalarla konuşarak ama bugün bazı bankaların yan çizdiğini duyuyoruz, görüyoruz. Allah'ın izniyle biz o bankaların da üzerine gideceğiz çünkü biz bu yasayı çıkartırken uygulanmasın diye çıkartmadık. Oturduk, Bankalar Birliğiyle 14 bankanın genel müdürleriyle yetkilileriyle oturduk konuştuk. 'Nasıl bir düzenleme yaparsak siz bunu uygularsınız?' dedik ve onlar da şu anki metni önerdiler. Biz onlardan haklı olarak şu veya bu mazeret bulmadan geçmişte çeki senedi şu veya bu şekilde ödenmeyen, kredisi ödenmeyen arkadaşlarımızın süreci içerisinde o çekleri senetleri ödediklerinde görülmemesi lazım. Yeniden yapılandırma getirdik. Bankalara falan borcunuz olabilir, bunu yapılandırdığınızda, şartlarınız tuttuğunda hem yeni kredi verebilmelerini hem de o sicillerini bahane ederek yeni kredi imkanlarından esnafımızı, tüccarımızı men etmemeleri lazım.'

Nüfus ya da başka kriterler koyarak küçük esnafı büyük işletmeler karşısında ezici rekabette korumak gerektiğini hep ifade ettiğini hatırlatan Tüfenkci, özellikle zincir mağazaların bu noktada gerek sermaye yapıları itibarıyla gerekse agresif büyümeleri sonucu küçük esnafın zarar gördüğüne tanıklık ettiklerini aktardı.

- 'Esnaf yasa hazırlasın getirsin biz de uygulayalım'

Tüfenkci, esnafın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

Esnaf teşkilatımızın yeniden yapılanması gerekiyor. Odalarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Odalarımızı esnafımızın sorunlarına çözüm bulabilecek yetkinliğe, kapasiteye ve mali güce ulaştırmamız lazım. Bunun için de kendileri bir yasa hazırlasınlar, getirsinler biz de bunu uygulayalım. Onu biz yapmayalım, sizler yapın. Getirin deyin ki 'Biz bu şekilde yönetilmek istiyoruz. Bu şekilde yönetilirsek ben esnafıma daha fazla kaynak oluşturabilirim.' Siz hazırlayın, biz de yasaya, anayasaya ve tüzüğe aykırı mı onlara bakalım, bunu da hayata geçirelim. İnşallah bu hayırlara vesile olsun. Ben gittiğim her yerde söylüyorum; şu yapıyla odalarımız daha fazla gitmez.'

Türkiye'de 3 bin 100'e yakın esnaf odası bulunduğu bilgisini veren Tüfenkci, 'Bu kadar sayıda esnaf odası olması doğru mu?' diye sordu.

Bunun yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, 'Sizler buna çalışın. Bu yapılandırmaları sizler yapın. Maksat küçük esnafımızı kalkındıralım ve büyütelim. Haklarını da ciddi anlamda koruyalım. Biz hükümet olarak varız. Sizler de esnaf olarak varsanız inşallah bunu hayata geçiririz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Kuybu'nun konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Bakan Tüfenkci'ye birer ahşap oyma saat ile Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte tarafından üzerinde 'evet' yazılı topuklu ayakkabı hediye edildi.
Kaynak: AA