Çukurova'da İstihdam Seferberliği

'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında Adana, İçel, Hatay ve Osmaniye'de binlerce kişiye yeni iş imkanı sağlayan sanayiciler, devletin verdiği destekler sayesinde istihdam sayısını daha da artırmayı hedefliyor Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç: 'Milli istihdam seferberliği kapsamında, Adana'da 15 bin kişiye en kısa zamanda işbaşı yaptırma taahhüdünde bulunduk' İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut: 'Bu seferberlik hem işsizliği azaltmak hem de firmaların istihdam yüklerini azaltmak anlamında çok önemli bir fırsat'.

Adana, İçel, Hatay ve Osmaniye'de sanayicilerin yoğun destek verdiği 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı sayesinde Çukurova'da iş gücüne binlerce insan katılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerinden alınan bilgiye göre, bu yıl başlanan program kapsamında 13 Mart'a kadar Adana'da 6 bin 47 erkek, 2 bin 77 kadın olmak üzere 8 bin 124 kişi iş sahibi oldu.

Özel sektör işverenlerinin mevcut çalışanlarına ilave alacakları her bir sigortalı için sigorta ve vergi yüklerinin devlet tarafından karşılandığı seferberlik doğrultusunda, Hatay'da da 2 bin 29 erkek, bin 728 de kadın olmak üzere 3 bin 757 yeni istihdam sağlandı.

Hatay'da toptan ticaret, konaklama, iç depolama, muhasebe ve gıda ürünleri imalatı gibi farklı sektörlerde yeni iş imkanları oluşturuldu.

İçel'de de 3 bin 738 erkek ve bin 734 kadın olmak üzere 5 bin 472, Osmaniye'de ise 199 kadın ve 926 erkek bin 1125 kişi istihdam seferberliği sayesinde iş sahibi oldu.

- 'Adana'da hedef 15 bin kişi'

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve aşın her zaman olduğu gibi öncelikleri olduğunu söyledi.

15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini anlatan Kıvanç, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın da çağrıda bulunduğu milli istihdam seferberliği kapsamında, Adana'da 15 bin kişiye en kısa zamanda işbaşı yaptırma taahhüdünde bulunduk. Verdiğimiz sözü yerine getirmek ve seferberliğin başarıya ulaşması için var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Taahhüt ettiğimiz sayıya fazladan bir kişi eklemek için dahi elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. ' diye konuştu.

Kıvanç, kısa sürede seferberlik kapsamında yeni istihdam edilenlerin sayısının 8 bini aşmasının iş dünyası olarak kendilerini sevindirdiğini aktararak şöyle devam etti:

'Piyasalarda yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendik, küresel anlamda da önemli sorunlarla karşı karşıya kaldık. Son dönemde hükümetimiz tarafından olumsuz gelişmelerin etkilerinin önlenmesi ve piyasanın canlandırılmasına yönelik yeni adımlar atılmakta, önemli kararlar alınmaktadır. KOBİ’lerin, büyük işletmelerin ve ihracatçıların sıkıntılarına gidermeye, istihdamın ve üretimin desteklenmesine yönelik bu uygulamaları önemsiyor ve takdirle karşılıyoruz. Uygulamaya konulan kararlar, ekonomide çarkların dönmesine büyük katkı sağlamakta, bizlere şevk vermektedir. Sanayiciler olarak, istihdam seferberliğinin başarıya ulaşmasında üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.'

- 'Önemli bir kampanya olarak görüyoruz'

İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkanı Şerafettin Aşut da işsizliğin önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, özellikle genç işsizlikte rakamın yüzde 20'lerde olduğunu söyledi.

Nüfusun önemli bir bölümünü 30 yaş altı genç ve dinamik bir insan kaynağının oluşturduğu Türkiye'nin işsizlik sorunuyla karşılaşmasının şaşırtıcı bulunmadığını belirten Aşut, 'Ancak işsizlik rakamlarının bu seviyede olması kabul edilemez. Çünkü işsizlik sadece ekonomiyle ilgili bir konu değildir, işsizlik sorunu doğrudan toplumsal huzurumuzla ilgili bir meseledir. Arkasında yatan birçok neden olduğu gibi çözümleri de çeşitlilik arz eder.' dedi.

Aşut, son günlerde bu sorununun daha radikal hale gelmemesi adına önemli bir kampanya başlatıldığını anımsatarak şunları kaydetti:

'Elbette bu ilk istihdam kampanyası değil ama gerçekten bugüne kadar en somut desteği veren önemli bir kampanya olarak görülüyor. Bu seferberlik hem işsizliği azaltmak hem de firmaların istihdam yüklerini azaltmak anlamında çok önemli bir fırsat. İstihdam seferberliği ve devlet destekleri istihdam konusunda madalyonun bir yüzü. Diğer es geçmememiz, unutmamız gereken temel şey ise doğru mesleki eğitimdir. İnsanımıza ‘beceri’ kazandırmak zorundayız. Vasıflı insan kaynağı yaratmak istihdamın, kalıcı istihdamın temel payandasıdır.'
Kaynak: AA