Bulgaristan'daki Genel Seçimler

DOST Partisi Genel Başkanı Mestan: 'Türkiye bizim düşmanımız değil, dost, komşu ve stratejik ortağımızdır” 'Bulgaristan’da sözde 'Yeni Osmanlıcılık riski' yok, sadece komünist ve milliyetçi propaganda var”.

SOFYA – Bulgaristan’da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçimlerine geri sayım sürerken, Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisinin Genel Başkanı Lütvi Mestan, 'Türkiye bizim düşmanımız değil, dost, komşu ve stratejik ortağımızdır.' dedi.

Mestan, Sofya’da Bulgar Devlet Haber Ajansı’nda (BTA) düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin düşman değil, dost, komşu ve stratejik bir ortak olduğunu belirterek, Türkiye’nin Bulgaristan’ın içişlerine müdahale girişimlerine ilişkin öne sürülen tüm iddiaları yalanladı.

Mestan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 'Bulgaristan’da sözde 'Yeni Osmanlıcılık riski' yok, sadece komünist ve milliyetçi propaganda var.' ifadesini kullandı.

DOST Partisinin ana rakibi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisinden gelen saldırıların sonuç vermeyeceğini söyleyen Mestan, HÖH’nin onursal Başkanı Ahmet Doğan’ın geçmişte Türkiye’de AK Parti ile ilişki kurmak istediğini ancak bu girişimlerinde başarılı olamadığını anlattı.

'Türkiye ile dostluk köprüsünü Ahmet Doğan değil, ben kurdum. Türkiye, Doğan ile çalışmak istemiyordu, bu diyaloğu başımı koyarak ben kurdum.' diyen Mestan, 2012 yılında kendisi HÖH Genel Başkanıyken Ahmet Doğan tarafından AK Parti'nin 4. Olağan Kurultayına konuk olarak gönderildiğini ve Doğan’dan bir mektup götürdüğünü söyledi.

Mektupta Türkiye’yi 'ana vatan' olarak adlandıran Doğan'ın, yakın ilişki kurmak istediğini, ancak bu girişiminde başarılı olamadığını açıklayan Mestan, Doğan’ın kaleme aldığı bir denemesinde Türkiye’yi sözde 'saltanata” benzetmeye çalıştığını ancak iddialarının ikna edici olmadığına vurgu yaptı.

Türkiye’deki seçmenlerin artık HÖH partisine destek vermediklerine işaret eden Mestan, “Oradaki meydan açık. Biz kendi kampanyamızı yapıyoruz. Herkes gelip kendi kampanyasını yapabilir.” dedi.

DOST lideri Mestan, partiye ve seçimlere katılımının büyük bir tepki ve muhalefetle karşılaştığını bildirerek, partinin otobüsünün gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişilerce taşlandığını ve camlarının kırıldığını söyledi. Mestan, bu gibi fiziksel ve siyasi provokasyonların partinin başarısını engelleyemeyeceğini ve 26 Mart'taki seçimlerde parlamentoya girişteki yüzde 4 barajını aşacaklarını belirtti.

Bulgaristan’daki bazı siyasi çevrelerin ve özellikle HÖH partisinin Türkiye’ye yönelik eleştirel tavrına tepki gösteren DOST Partisi lideri Mestan, “Ahmet Doğan AK Parti'ye yanaşamayınca görevinden geri çekildi.” diye konuştu.

Doğan’ın imzasını taşıyan mektubun amacını anlatan Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ahmet Doğan gerçek ikiyüzlülüğünü gösterdi. 5 yıl önce AK Parti'nin 4. Kongresine mesajını yollarken bu partinin yöneticilerini tamamen yüceltiyordu. (HÖH’nin genel başkanlığından çekilmeden önce) Bir oyun yapmak istedi. AK Parti'nin yöneticileri ve o zamanki başbakanına oyununu yapamadıktan sonra görevinden vazgeçmek zorunda kaldı ve yücelttiği kişilere eleştiri getirmeye başladı. Onlara ‘diktatör’ demeye başladı.”

Doğan’ın Türkiye ile ilgili “diktatörlük' ve 'saltanat' gibi ifadeler kullandığını anımsatan Mestan, seçmenlerin bu ikiyüzlülüğüne artık “hayır” diyeceklerini dile getirdi.

- Türkiye'de düzenlenecek referandum

Türkiye’nin bir demokrasi örneği olduğunu ifade eden Mestan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin demokratik bir sistemi var. Meclisten alınan karar bile milletten geçiyor. Bundan büyük demokrasi olur mu? Olmaz! Tabii ki son kararı halk verecek.”

Bulgaristan’da popüler bir atasözünü anımsatan Mestan, “Halkın kestiği parmak acımazmış.” diyerek, Türkiye’deki halk oylaması ile ilgili kimsenin eleştiri getirme hakkı olmadığını belirtti.

Geçmişte HÖH partisinin genel başkanlığını yapmış olan Lütvi Mestan, Rusya ile Türkiye arasındaki uçak krizinin ardından HÖH adına parlamentoda yaptığı bir konuşmasında Türkiye ve NATO’nun yanında durarak, Rusya karşıtı bir konuşma yapmıştı. HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan ise, Mestan’ın bu konuşmasını bahane ederek onun genel başkanlıktan ve partiden ihraç edilmesini sağlamıştı. Ardından Mestan, görüşlerini paylaşan diğer 5 HÖH milletvekili ile birlikte DOST Partisini kurmuştu.
Kaynak: AA