ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Çin'de

Çin ve ABD, Kuzey Kore’nin nükleer programının terk etmesi noktasında birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardı Çin Dışişleri Bakanı Vang, tüm taraflara Pyongyang yönetiminin nükleer füze programı konusunu soğukkanlı bir şeklide ele alması çağrısı yaptı Tillerson, Kuzey Kore’nin son zamanlarda yaptığı balistik füze denemeleriyle bölgedeki tansiyonu oldukça yükselttiğine işaret etti.

PEKİN (AA ) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de, Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler, Kuzey Kore’nin nükleer füze programı ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi ele alındı. İkili ilişkiler, bölgesel ve küresel konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında tarafların Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirme ve füze testlerinin durdurulması konusunda birlikte hareket etmek için mutabık kaldığı belirtildi.

Taraflar, Çin-ABD ilişkilerinin karşılıklı saygı, iş birliği ve karşı karşıya gelmeme ilkeleri üzerine inşa etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki iletişimin geliştirilmesi konusunda mutabık olduklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, mevkidaşı Tillerson ile yaptığı görüşmeyi samimi, verimli ve pragmatik olarak değerlendirdi.

Kuzey Kore konusunun çözümü için barışçıl yollar ve müzakere araçları kullanılması gerektiğini söyleyen Vang, hiç kimsenin barış umudunu kaybetmek için hazır olmadığını kaydederek, 'Ne olursa olsun, barışçıl bir çözüme ulaşmak için diplomatik araçlara bağlı kalmalıyız.' diye konuştu.

Vang, Kuzey Kore konusuyla ilgili ABD de dahil tüm tarafların durumu soğukkanlı bir şekilde ölçüp biçmesi ve akıllıca bir karara varmasını umduklarını ifade etti.

İki ülkenin farklılıklarını düzgün bir şekilde çözmesi ve ABD-Çin ikili ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için çaba harcaması gerektiğini dile getiren Vang, Pekin ve Washington yönetimlerinin ilişkilerinin olumlu ve istikrarlı bir tarzda ilerlediğini ve tarafların iki ülke liderlerinin ve yetkililerinin iletişim kuracağı bir zirve konusunda görüştüklerini dile getirdi.

Vang, Pekin yönetiminin Tayvan konusundaki tavrını mevkidaşı Tillerson’a ilettiğini, Tek Çin Politikası’na sadık kalınmazsa ikili ilişkilerinin zarar göreceğini bildirdiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Kore yarımadası konusunda Çin ile ABD’nin ortak görüşlere sahip olduğunu belirterek, son zamanlarda Pyongyang yönetiminin balistik füze testleri nedeniyle başlayan gerilimin oldukça yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirme programının durdurulmasına yönelik 20 yılı aşkın süredir gösterilen tüm çabaların başarısız şekilde sonuçlandığına dikkat çeken Tillerson, Çinli mevkidaşı Vang ile Kuzey Kore’ye rota düzeltmesi yapmak ve nükleer silah geliştirmekten uzaklaştırmak konusunda hemfikir kaldıklarını söyledi.

Tillerson, iki ülkenin olumlu yönde seyreden bir ticari ilişkisi olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın, yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: AA