'Yeni Anayasada Gençlik Ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' Paneli

AİBÜ'de 'Yeni Anayasada Gençlik ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' konulu panel düzenlendi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mefkure Topluluğu ve Türkiye Gençlik Vakfı ile Cihannüma Bolu Temsilcilikleri tarafından 'Yeni Anayasada Gençlik ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' konulu panel düzenlendi.

Üniversitenin Gölköy Yerleşkesi'nde bulunan İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleşen paneli, AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ile akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde avukatlar Cavit Tatlı ile Adem Yıldırım, mevcut parlamenter sistemin ürettiği sorunları, siyasal tarihimizden örnekler vererek ayrıntılarıyla açıklayarak yeni sistemin getireceği değişikliklere yapılan eleştirileri cevapladılar.

Panelde ilk sözü alan Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Cavit Tatlı, mevcut sistemde meclisin oluşmasında hiçbir dönem sorun yaşanmadığını ancak hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanının seçilmesi aşamalarında Türkiye’de sürekli siyasi krizlerin yaşandığına dikkati çekerek, 'Bu durum, mevcut sistemi sorgulamamıza neden oluyor.' dedi.

Konuşmasında eyalet sistemi ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili endişelere de açıklık getiren Tatlı, 'Eyalet sistemine geçmiyoruz, bunun için eyaletlere yasama ve yargılama yetkisinin verilmesi gerek. Diyorlar ki, 'Başkanlıkla yönetilen ABD’de eyalet sistemi var.' Oysa Almanya parlamenter sistemle yönetiliyor. Ama orada da eyalet sistemi var. Anayasanın ilgili maddelerinde bununla ilgili bir değişiklik olmadığı için bizim eyalet sistemine geçmemiz mümkün değil.' diye konuştu.

Cihannüma Hukuk Komisyonu Başkanı Adem Yıldırım ise anayasada sadece yönetimsel değişikliklerin yapılacağını ifade ederek, 'Çift başlılığın, bürokrasinin, devlet sisteminin getirmiş olduğu tıkanıklıklar bizi 15 Temmuz darbe sürecine kadar getirdi. Biz buna son veriyoruz. Tıkanan sistemi kaldırarak yeniden önümüzü açacak, Türkiye'yi daha da hızlandıracak yeni bir sistem getiriyoruz. Bunu da milletimizin iradesine sunuyoruz.' diye konuştu.

Panel, soruların yanıtlanması ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kaynak: AA