Ürdün-Suriye Sınırındaki Suriyeli Mülteciler

Ürdün Birinci Sınır Muhafızları Tugayı komutanı Akil:'Dört ay önce kurulan İnsani Yardım Merkezi, Rukban Mülteci Kampında kalan Suriyelilere sağlık hizmeti veriyor ve ihtiyaç durumunda hastaların Ürdün hastanelerine nakledilmeleri ve tedavilerinin ardından kamplara geri götürülmeleri görevini de üstleniyor' WFP Ürdün Sözcüsü Mağribi:'WFP ile BM kurumları, Rukban ve Hadlat bölgelerine yardımların başlamasından bu yana 15 bin Suriyeli aileye, başta gıda olmak üzere çeşitli yardımda bulundu''Olumsuz hava şartları ve güvenlik nedeniyle Kasım 2016'dan, Ocak 2017'ye kadar 14 kez yardım dağıtımı ertelendi'UNHCR Ürdün Sözcüsü Hıvari:'Dağıtılan yardımlar göz önüne alındığında Rukban Mülteci Kampı'nda 55 bin, Hadlat Mülteci Kampı'nda ise 5 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.'

LEYS EL-CUNEYDİ - Suriye'de 7'nci yılına giren iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve güvenlik gerekçesiyle Ürdün topraklarına geçmelerine izin verilmeyen yaklaşık 60 bin kişi Ürdün-Suriye sınırında kurulan Rukban ve Hadlat mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor. Ürdünlü yetkililer söz konusu Suriyelilere sınırda kurdukları İnsani Yardım Merkezi aracılığıyla gerekli yardımları ulaştırmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Aralarında AA ekibinin de bulunduğu yerli ve yabancı gazetecilerden oluşan bir grubu, askeri araçlarla Ürdün-Suriye sınırında bulunan Rukban Mülteci Kampı ile aynı ismi taşıyan bölgeye götüren Ürdünlü askeri yetkililer, Rukban ve Hadlat mülteci kamplarındaki Suriyelilere uluslararası örgütlerle işbirliği halinde yardım ettiklerini ifade etti.

Zorlu bir yolculuğun ardından bölgeye ulaşan gazeteciler, ilk olarak kampa 2 kilometre mesafede bulunan İnsani Yardım Merkezi'ni ziyaret etti. Sınırdaki çöl bölgesinde kurulan kamplarda kalan Suriyelilerin, herhangi bir sağlık problemi durumunda İnsani Yardım Merkezi'ne, ihtiyaç halinde ise ilgili hastanelere nakledildiği belirtildi.

Gazetecilerin ikinci durağı olan Rukban Mülteci Kampı'na 800 metre uzaklıktaki Yardım Dağıtım Merkezi'nin girişindeki sağlık merkezi önünde ise onlarca kişinin uzun kuyruk oluşturduğu gözlendi.

Yerli ve yabancı basın mensuplarına mihmandarlık eden Birinci Sınır Muhafızları Tugayı komutanı Berekat el-Akil, ülkenin kuzeydoğusunda 450 kilometrelik alanın güvenliğinden sorumlu olduklarını söyledi. Akil, görevlerinin terör saldırılarına karşı sınırı korumak, sızma ve kaçakçılık faaliyetlerine engel olmak ve uluslararası örgütlerle işbirliği halinde Rukban ve Hadlat mülteci kamplarındaki Suriyelilere yardım etmek olduğunu ifade etti.

Akil, 'Dört ay önce kurulan İnsani Yardım Merkezi, Rukban Mülteci Kampında kalan Suriyelilere sağlık hizmeti veriyor ve ihtiyaç durumunda hastaların Ürdün hastanelerine nakledilmeleri ve tedavilerinin ardından kamplara geri götürülmeleri görevini de üstleniyor.' dedi.

Hasta ve yaralı Suriyelilerin Ürdün hastanelerine taşınmalarına ilişkin prosedür hakkında da bilgi veren Akil, kablosuz iletişim ağları ile irtibat kurdukları Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı Özgür Aşiretler Ordusunun araçlarıyla merkeze getirilen söz konusu Suriyelilerin ülkeye girişi sırasında gerekli tüm aramalardan geçtiğini anlattı.

- Ürdün sınırı Haziran'dan bu yana kapalı

Akil, terör örgütü DEAŞ'ın Rukban Mülteci Kampı'na sadece 3 kilometre mesafede bulunduğunu belirterek, 'söz konusu mülteci kampının terör eylemlerinin merkezi olduğunu, kampta yaşayanların yüzde 10'unu teröristlerin oluşturduğunu' ileri sürdü.

Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesinde savaşmadığını, sınıra yönelik tehditlere karşı angajman kuralları bulunduğunu hatırlatan Akil, 21 Haziran 2016'da sınırda 7 Ürdün askerinin hayatını kaybettiği DEAŞ saldırısından bu yana sınırın kapalı tutulduğunu ve mültecilerin Ürdün topraklarına girişine izin verilmediğini söyledi.

Sınırın güvenli olduğunu kaydeden Akil, 'Bölgede silahlı güçlerimiz yaygın bir şekilde bulunuyor, güvenlik kameralarımız her an kayıtta. Herhangi birinin kötü bir amaçla sınıra yaklaşması halinde uluslararası angajman kapsamında cevap verilecektir.' diye konuştu.

Akil ayrıca Suriye-Ürdün sınırında kurulan kamplarda yaşayan Suriyelilere battaniye, temizlik malzemesi gibi ayni yardımlar yapıldığını aktardı.

- Güvenlik gerekçesiyle yardımlar sekteye uğruyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programının (WFP) Ürdün Sözcüsü Şeza el-Mağribi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'WFP ile BM kurumları, Rukban ve Hadlat bölgelerine yardımların başlamasından bu yana 15 bin Suriyeli aileye, başta gıda olmak üzere çeşitli yardımda bulundu.' dedi.

Olumsuz hava şartları ve güvenlik nedeniyle Kasım 2016'dan, Ocak 2017'ye kadar 14 kez yardım dağıtımının ertelendiğini söyleyen Mağribi, işlerinin gerçekten zor olduğunu vurguladı.

- Son yardım 15 Ocak'ta yapıldı

Mağribi, söz konusu bölgelere en son 15 Ocak'ta yardım ulaştırabildiklerini belirterek, yeniden yardım dağıtılması konusunda Ürdün hükümetiyle görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) Ürdün Sözcüsü Muhammed el-Hıvari de ülkedeki uluslararası kuruluşlarla koordineli şekilde imkanları dahilinde sınır bölgesinde mahsur kalan Suriyelilere yardım ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Söz konusu Suriyelilere ancak temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak şekilde yardımlarda bulunabildiklerini dile getiren Hıari, 'Dağıtılan yardımlar göz önüne alındığında Rukban Mülteci Kampı'nda 55 bin, Hadlat Mülteci Kampı'nda 5 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.' ifadelerini kullandı.

Suriye ile 375 kilometre sınırı bulunan Ürdün'de, 618 bini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) kayıtlı 1 milyon 300 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

Kaynak: AA