Uğurluel, Samsun'da 'Çanakkale Zaferi'ni Anlattı

Ünlü tarihçi Talha Uğurluel, ’Çanakkale Zaferi’ adlı konferansla Samsunlulara buluştu.

Uğurluel, Samsun'da 'Çanakkale Zaferi'ni Anlattı


18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Atakum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ’Çanakkale Zaferi’ adlı konferansın konuğu tarihçi Talha Uğurluel oldu. Yalı Kafe’de düzenlenen programa Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ile eşi Fatma Taşçı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferanstan önce selamlama konuşması yapan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, "Atalarımız Çanakkale’de bir destan yazdı. Türk milleti aziz bir millet olduğunu 15 Temmuz akşamı tekrar bütün dünyaya gösterdi. Son yıllarda Türkiye’ye pranga vurmak için ciddi hamleler yapılıyor. PKK, DHKP-C, FETÖ, DEAŞ terör örgütü gibi bütün güçleriyle Türkiye’nin kalkınmasına darbe vurmak istiyorlar. Avrupa’da da bize karşı olumsuz şeyleri görüyoruz. Özellikle geçen hafta bakanımıza yapılan çirkin saldırıdan Türkiye’nin ilerlemesinden ne kadar rahatsız olduklarını görmekteyiz. İşin aslı şu: Osmanlı Devleti bir aslandı ama bu aslan yavru bir aslanı doğurdu. O da Türkiye Cumhuriyeti. Yavru aslan artık haksızlıklara karşı pençesini kaldırarak dur demeye başladı.

Allah’ın izniyle yavru aslan büyüyecek ve en yakın zamanda Osmanlı gibi kudretli bir aslana döndüğüne hep beraber şahit olacağız inşallah" dedi.



"Alman komutanlarının ordumuzu yönetmesinin hayırlı olduğunu ifade edemeyeceğim"

Çanakkale’yi kronolojik sırasına göre anlatan ünlü tarihçi Talha Uğurluel, "Ordularımızın komuta kademesinde Alman generaller yer almaya başlıyor. Alman komutanlarının ordumuzu yönetmesinin hayırlı olduğunu ifade edemeyeceğim. Biz Gazze şehrini İngilizlere vermeyelim diye üç savaş verdik. Kudüs’ü bir kurşun sıkmadan bıraktık gittik. Kudüs gibi bu kadar önemli, İstanbul’un yanına koyabileceğimiz bir şehri nasıl kurşun sıkmadan veriyoruz? O bölgede başımızda bulunan Alman komutandan dolayı. ’Kutsal şehir, burada kurşun sıkılmaz, bırakalım gitsin’ diyor ve bırakıp gidiyoruz. Koskoca Kudüs. Çanakkale harbi 1 sene sürmeyecekti. 3 ayda bitecek bir savaş olduğunu anlatıyor uzmanlar. Yanlış yerde asker barındırma gibi birçok sebep sayılabilir. Liman von Sanders’in savaşı kasıtlı uzattığı bugün çok daha net düşünülüyor. Çünkü ne kadar uzarsa Çanakkale harbi İngiliz Fransız kuvvetleri yoğun olarak kuvvetlerini buraya aktaracak, Almanların kendi cephelerindeki yükleri azalacaktı" diye konuştu.

Programın sonunda Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ve eşi Fatma Taşçı, Uğurluel’e hediye takdiminde bulundu. Ardından Uğurluel, katılımcılara kitabını imzaladı.
Kaynak: İHA