Türkiye'nin İlk Arapça Dil Merkezi Samsun'da Açıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) tarafından açılan İlahiyat Fakültesi Arapçı Dil Merkezi(ADİM) Türkiye’de ilahiyat fakülteleri arasında ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'nin İlk Arapça Dil Merkezi Samsun'da Açıldı
OMÜ İlahiyat Fakültesinin hazırlık bölümü öğrencilerinin eğitim gördüğü ADİM’de 12’si Arap toplam 19 öğretim üyesi görev yapıyor. İlkadım ilçesinde açılan ADİM’de öğrenciler 20 kişilik sınıflarda eğitim alıyor. Suriye ve diğer Arap ülkelerinden gelen mültecilerle iletişim konusunda yaşanan sorunların çözümüne katkı sunmak için üniversite dışında halka açık olarak Arapça öğretim hizmeti sunmayı planlayan ADİM, gelecek dönemden itibaren Geleneksel Türk-İslam sanatları alanında da üniversite içinden ve dışından bireylere hizmet vermeye başlayacak.

ADİM’in protokol açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Çınkıl, AİDM Koordinatörü Prof. Dr. Metin Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılıştan sonra Vali Şahin ve Rektör Bilgiç, sınıfları gezerek öğrenci ve öğretmenlerle sohbet etti.

Rektör Bilgiç: "Bu kapıyı halkımıza açacağız"

Dil bilmenin önemine vurgu yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Dil bilmeden akademik hayata devam etmek mümkün değil. Bir eğitimde o alanın kaynaklarına doğrudan ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Kur’an-ı Kerim’in ve İslam kaynaklarının dili olan Arapçayı bir ilahiyatçının bilmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Burası inşallah İlahiyat Fakültemizin yetiştirdiği öğrenci ve akademik kadro itibariyle onlara çok büyük bir destek oluşturacak. Samsun’da da bu dili öğrenme ihtiyacı duyan kişilere de imkanımız ölçüsünde bu kapıyı açacağız. Öğrencilerinden biri de Sayın Valim ile biz olacağız. İnşallah zaman olursa biz de Arapça öğrenmeyi düşünüyoruz" dedi.



Vali Şahin: "Rektörümüz üniversiteyi şehre yaklaştırdı"

ADİM’in çok başarı bir merkez olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, "Burada müstakil bir Arapça kampüsü oluştuğunu görünce çok mutlu oldum. Rektörümü yürekten kutluyorum. Bizim bir sloganımız ’Samsun değişir, Türkiye değişir’ diye. Rektörümüzün göreve gelmesiyle üniversiteyi şehre yaklaştırdı. Sürekli iletişim halindeyiz. Mehmet Akif Ersoy nasıl 3 ay içerisinde Fransızcayı öğreniyorsa, sizde 3 ay içerisinde Arapçayı öğrenirsiniz. Böyle bir ortamın oluşması yürekten desteklenmesi gereken bir durum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA