Türkistan, Türk Dünyası Kültür Başkentliğine Hazırlanıyor

Azerbaycan’ın Şeki şehrinde geçen sene gerçekleştirilen 34. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey toplantısında Türkistan’ın 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin ardından Kazakistan hazırlıklarını sürdürüyor.

Türkistan, Türk Dünyası Kültür Başkentliğine Hazırlanıyor
Kazakistan’ın Türkistan şehrinin TÜRKSOY tarafından 2017 Türk Dünyası Kültür başkenti seçilmesiyle birlikte Kazakistan, Türkistan ve Ahmet Yesevi Üniversitesi kapsamlı faaliyetlere imza atmak için hazırlıklara başladı.

33 Türk ve akraba topluluğundan gelen öğrencileri bünyesinde barındıran ve medeniyetlerin beşiği Türkistan’ı geçmişte olduğu gibi Türk dünyası merkezi haline getiren Ahmet Yesevi Üniversitesi, bu yılkı TÜRKSOY Türk Dünyası Kültür Başkenti projesini daha da farklı kılmaya hazırlanıyor. Faaliyetler arasında en önemlilerinden biri de Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Güney Kazakistan Eyaleti Valiliği işbirliğinde düzenlenecek olan Uluslararası Türkistan ve Türkoloji Sempozyumu olacak. 21 Mart 2017 tarihinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleşecek sempozyuma 600’e yakın akademisyen katılmak için müracaatta bulundu. 20 farklı ülkeden Türkoloji’ye gönül vermiş ünlü Türkologların yanı sıra Türkiye, Kazakistan ve birçok ülkeden diplomatlar da bu kongreye katılacak. 21 Mart Nevruz şenlikleriyle beraber açılışı yapılacak olan TÜRKSOY programı çerçevesinde ise müzik festivalleri, Orta Asya kültürünü yansıtan gösteriler, Türk Dünyası Kitap Fuarı, kültür ve sanat şölenleri, paneller ve çeşitli yarışmalar düzenlenecek. Güney Kazakistan Eyalet Valiliği, bölge halkının yapılacak faaliyetlere katılımını artırmak için söz konusu şenliklere günler kala faaliyetlerle ilgili bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.

TÜRKSOY, Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında yıl içerisinde Türkistan ve Çimkent şehirlerinde 40’tan fazla etkinlik gerçekleştirilecek. 2017 yılının sonuna doğru kapanış töreniyle birlikte TÜRKSOY 2018 Kültür başkenti seçilerek program sona erecek.
Kaynak: İHA