''Türk Dünyası Nevruz Toyu'' Gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türk Dünyası Vakfının öncülüğünde Türk Dünyası Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen ‘Türk Dünyası Nevruz Toyu’ adlı etkinlik Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu da gerçekleştirildi.

''Türk Dünyası Nevruz Toyu'' Gerçekleştirildi
Etkinliğe, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Topal, Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen, Türk Dünyası Öğrenci Birliği Başkanı Saffet Yılmaz, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın’ın yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

İstiklal Marşımızın kabulünün 96’ıncı yılı ve Çanakkale Zaferimizin 102’inci yılı olması nedeni ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin hatırası için bir dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşımızın okunmasının ardından etkinlik başlatıldı. “Türk Kültüründe hepinizin malumudur. Bayramların özel bir yeri vardır. Önemli bir olayı kutlamak için önemli bir tabiat olayı olabilir. Önemli bir zafer olabilir. Önemli bir hadise olabilir. Bunları kutlamak için bizler hep bayramlar yaparız” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Mehmet Topal, Nevruzun baharın gelişini, yeni bir yılın başlangıcını, tabiatın uyanışını temsil ettiğini belirtti.

Ayrıca, Doç. Dr. Topal, Nevruzun tarihsel olarak bakıldığında Yenisey Orhon çevresinden Altaylara, oradan Hun Türklerinin Avrupa’ya geçmesiyle Macaristan ve Balkanlara ulaştığını, milattan sonra (M.S.) 9’uncu yüzyıldan itibaren Hazar’ın güneyinden Anadolu ve Mezopotamya’ya taşındığını da ekledi.

Türk Dünyası Kültür Başkentinde Nevruzu kutlamak sevinç veriyor”

“Yapacağım konuşma, esasen bugünkü Nevruz Bayramının nasıl bir bilinç içerisinde ve nasıl bir çerçevede kutlamamız gerektiğine ilişkin olacak. 20’nci yüzyıl, biliyorsunuz. İnsanlık olarak çok önemli siyasal, ekonomik olayların yaşandığı bir yüzyıl oldu. Özellikle Türk Dünyasının ayrı devletler halinde şekillenmesi bizim için yeni bir olgu, bir bakıma küreselleşme denilen bir sürecin de sonunda gerçekleşen bir olgu idi. Bu bize yeni fırsatlar sundu. İşte önemli olan, şimdi siz bu salonda bulunan gençler geleceğimizin inşasını yapacak olan insanlar olarak bunun bilincinde olmanız gerekir” diyerek konuşmasını gerçekleştiren Dr. Adnan Tekşen, Türkiye’nin dünyaya açılan önemli bir kapı olduğunu belirtti.

“Her şeyden daha fazla birlik, beraberliğe, kaynaşmaya, kardeşliğe, desteğe, iyiye, güzele, başarıya ulaşmak için birlikte davranmaya ihtiyacımız olduğu bugünlerde ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ sıfatını taşıyan büyük şehirde Nevruz etkinliğinin gerçekleştirilecek olması büyük sevinç veriyor. Bu etkinliğe destek veren, buraya gelen siz katılımcılara ve etkinliği düzenleyenlere ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Anadolu Üniversitesi adına, Rektörümüz Prof. Dr. Naci Gündoğan adına hepinize teşekkür ediyorum. Başarılı bir etkinlik geçmesini diliyorum. Saygı ve selamlarımı sunuyorum” diyen Prof. Dr. Ali Savaş Koparal’a Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın tarafından Nevruz honçası hediye edildi.

Etkinlik, şiirler, halk dansları, kılıç kalkan gösterisi, Nevruz pilavı ikramı, sürpriz hediyeler ve eğlenceli oyunların ardından sonlandırıldı.
Kaynak: İHA