TİKA'dan Çad Su Kurumuna Teknik İnceleme Gezisi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) uzmanları ile birlikte Çad Su Kurumuna düzenlenen ziyarette karşılıklı tecrübe paylaşımında bulundu.

TİKA'dan Çad Su Kurumuna Teknik İnceleme Gezisi
TİKA, Afrika’da Türkiye’nin görünürlüğünü arttırmak, sahip olduğu teknik kapasiteyi paylaşmak ve ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla İstanbul ile kardeş şehir olan Çad’ın başkenti Encemine’deki Çad Su Kurumuna İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte teknik inceleme ziyareti düzenledi.

İSKİ uzmanları, Çad Su Kurumunda yetkililerle görüşerek karşılıklı tecrübe paylaşımında bulundu. Uzmanlar, Çad Su Kurumunda görevli teknik personel eşliğinde başkent Encemine’nin su temin kaynakları olan su kuyularında, kule tipi su depolarında, tahlillerinin yapıldığı laboratuvarda, malzeme depolarında ve kurulumu devam eden su sayacı kalibrasyon merkezinde incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldılar.

Teknik inceleme sonunda Çad Su Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Koubra Hısseine Itno, TİKA ve İSKİ yetkililerine teşekkür ederek, Türkiye’nin Çad’a yaptığı yardımlardan dolayı memnuniyetini ifade etti.

Şehir şebekesinin önemli ölçüde asbest borulardan oluştuğu, yeni yapılan şebekelerin ise HDPE boru olarak yapıldığı, yüzde 28 olan şehir şebekesine verilen suların az bir kısmının ölçülebildiği, kalan kısmının sayaç yetersizliğinden dolayı ölçülemediği ve tahmini olarak faturalandırıldığını belirten Itno, Encemine ve diğer şehirlerde su şebekesinin yaygınlaştırılması ve ölçülmesi konusunda Türkiye’den destek beklediklerini kaydetti.

Uzmanlar, daha sonra Türkiye’nin Encemine Büyükelçisi Serdar Cengiz’i ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
Kaynak: İHA