Tarihi Ongözlü Köprü'nün Kapatılan Gözleri Açılıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri üzerinde bulunan tarihi Ongözlü Köprü’nün, nehir yatağının daralması nedeniyle susuz kalan ve toprakla doldurulan iki gözü Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri tarafından açılmaya başlandı. DSİ 10. Bölge Müdürü Murat Dağdeviren, tarihi köprünün bütün gözlerinden artık su akacağını söyledi.

Tarihi Ongözlü Köprü'nün Kapatılan Gözleri Açılıyor
Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri üzerinde bulunan tarihi Ongözlü Köprü’nün, nehir yatağının daralması nedeniyle susuz kalan iki gözü toprakla doldurulmuş, yapılan düzenlemeyle gözlere masa ve sandalyeler atılarak, çay bahçesi olarak işletilmeye başlanmıştı. Medyada çıkan haberler üzerine Sur Kaymakamı Bilal Özkan’ın talimatıyla DSİ’ye bağlı ekipler, iki göze yapılan dolguyu iş makinalarıyla kaldırmaya başladı.

DSİ 10. Bölge Müdürü Murat Dağdeviren nezaretinde başlatılan çalışmanın 10 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

DSİ. 10 Bölge Müdürü Dağdeviren, köprüye yapılan müdahalenin ortadan kaldırılması için çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Akarsu yatakları mülkiyete konu olamaz. Kamunun ortak malıdır. Ayrıca taşkınlığa neden olabileceği ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için dere yataklarına böyle tesislerin yapılması yasaklanmış durumda. Tarihi bir köprü olması açısından ayrı bir özelliği var. Yapılan haberler üzerine Diyarbakırlıların da tarihi köprüye sahip çıkması bizi mutlu etti. Tesis ve işletme sahipleri ile de anlaşma ve karşılıklı hoşgörü çerçevesinde daha önceden yapılmış olan bu dolguları kaldıracağız. Köprünün tarihi dokusuna hiçbir şekilde zarar vermeksizin çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Tarihi özelliklerine uygun bir şekilde suyun akacağı bir hale getireceğiz. Böylelikle Diyarbakır’ın tarihi Ongözlü köprüsünün on gözünden de Dicle Nehrinin aktığı eski güzel günlerine kavuşacak” dedi.

İşletmeciler ise, de tarihi köprünün dokusuna hiçbir şekilde zarar vermediklerini savunarak, sadece düzenleme yaptıklarını ifade ettiler.
Kaynak: İHA