MMO'da Akılcı İlaç Kullanımı Semineri Düzenlendi

Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şubesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile “Akılcı İlaç Kullanımı/Akılcı Antibiyotik Kullanımı” bilgilendirme semineri düzenlendi.

MMO'da Akılcı İlaç Kullanımı Semineri Düzenlendi
MMO üyelerinin bilgilendirildiği seminerde Dr. Ayça Öz, akılcı ilaç kullanımının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlandığını, akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azaldığını, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers (zararlı) olay görülme sıklığının arttığını, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu söyledi.

Antibiyotiğin yanlış ve gereksiz kullanılmasının, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olduğunu belirten Öz, bunun sonucunda ise daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda antibiyotiklerin işe yaramayacağını, bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Seminerle ilgili açıklama yapan MMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın, üyelerine teknik eğitimlerin yanı sıra güncel yaşamlarında ihtiyaç duydukları bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini ve seminerlere devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: İHA