Meclis Avrupa'daki Sığınmacıların Sorunlarına Da El Atıyor

Sığınmacı sorununu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olarak gören TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, bu çerçevede Fransa, İsviçre, Makedonya, Yunanistan ve Macaristan'da sığınmacıların sorununu yerinde incelemeyi planlıyor.

MELTEM ÖZTÜRK - Sığınmacı sorununu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olarak gören TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, bu kapsamda Fransa, İsviçre, Makedonya, Yunanistan ve Macaristan'da sığınmacıların sorununu yerinde incelemeyi planlıyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ve yaklaşık 1 yıldır çalışmalarını sürdüren alt komisyon, referandum sonrasında çalışmalarını hızlandıracak.

Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun, başlarken tespit ettiği sorunların bir kısmının çözüldüğünü belirtti.

Uslu, komisyon çalışmalarına başladığında eğitime ulaşan Suriyeli çocuk sayısının 300 bin iken, bugün 600 bine çıktığını kaydetti.

İlgili kurumları dinlediklerini, şimdi mikro konulara da eğileceklerini, YÖK, Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyeceklerini anlatan Uslu, sahada da araştırmalar yaptıklarını, kampları gördüklerini, yurt dışında incelemelerde bulunduklarını, Almanya ziyaretlerinde, konuyu çok detaylı görüştüklerini vurguladı.

Alman yetkililere, sığınmacılar için ne yaptıklarını sorduklarını ve gördükleri eksiklikleri dile getirdiklerini aktaran Uslu, Almanya'da 6 binden fazla çocuğun kaybolduğunu, bu konuyu Almanya'daki bütün yetkililere ilettiklerini, onların da bunu kabul ettiğini bildirdi.

- 'Avrupa'nın ortasında dram yaşanıyor'

Fransa, Yunanistan, Makedonya, İsviçre'de çalışma yapmak istediklerini, bununla ilgili takvim oluşturduklarına işaret eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bundan önce Yunanistan'da Yunan adalarına geçip oradaki durumları görmek istediğimizi söyledik. Ama Yunanistan hükümeti, bize uzun süre net cevap vermedi. Yeniden görüşmelerimiz sürüyor. Makedonya'da Yunanistan ile Makedonya sınırındaki kampta, insanların çok zor durumda yaşadıklarıyla ilgili haberleri gördük. Burada insan hakları, mülteci hakları ihlali vardı. Bununla ilgili Makedonya hükümetinden izin istedik ancak izin vermedi. 'Şu an seçime gidiyoruz, sonra bakarız' gibi sürekli mazeretler üretti.

Avrupa'nın ortasında sığınmacılar konusunda insan hakları dramı yaşanıyor. Komisyon olarak, bu konuları da inceleme misyonunu kendimizde gördük. Fransa'dan olumlu yanıt aldık ancak biz gidemedik. Fransa, İsviçre, Makedonya, Yunanistan, Macaristan'a gitmeyi planlıyoruz. Bu ülkeleri de izin verildiği ölçüde inceleyeceğiz, diplomatik ilişkiler sınırları içinde. Sığınmacı konusu bu ülkenin değil dünyanın sorunu.'

- 'O gün onlardı mağdur, bugün Suriyeliler'

İkinci Dünya savaşı'ndan sonra en çok sığınmacının Avrupa'dan çıktığına, Avrupa'da ciddi göç yaşandığına vurgu yapan Uslu, 'O gün onlardı mağdur, mazlum, göçmen, bugün Suriyeliler.' dedi.

Uslu, bundan 20 yıl önce dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülkelerden birinin Suriye olduğunu, Suriye'nin bugün dünyanın en çok sığınmacı, göçmen, mülteci gönderen kaynak ülkesi haline geldiğini, kimin göçmen, sığınmacı olacağının, 50-60 yıllık periyoda bakıldığında belirlenemeyeceğini ifade etti.
Kaynak: AA