Halep'teki Cami Saldırısına Tepkiler

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) Dönem Başkanı Cüneyd Dayhan, Halep'te bir camiye yatsı namazı esnasında düzenlenen hava saldırısına tepki göstererek, 'Dün akşam ABD Hava Kuvvetleri tarafından masum Müslümanlara karşı yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.' dedi.

İSTOK Dönem Başkanı Dayhan, yaptığı açıklamada, İzmir'de 55 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle kurulan İSTOK'un hiçbir ayrım gözetmeksizin zalimin karşısında mazlumun yanında yer alan kuruluş olduğunu hatırlattı.

Suriye'nin Halep kentinin batısındaki Etarib ilçesine bağlı Cina köyünde bir camiye yatsı namazı vakti hava saldırısı düzenlendiğini anımsatan Dayhan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) söz konusu saldırıyla ilgili bir açıklama yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Yaptıkları yazılı basın açıklamasında gerçekleştirdikleri saldırıyı kabul eden ABD’li yetkililer, akıttıkları masum Müslüman kanları için kendilerini bir özür dileme gereğinde dahi hissetmemişlerdir. Yaptıkları insanlık dışı saldırıya kılıf bulabilmek için bombalanan yerin El Kaide terör örgütünün toplantı yeri olduğunu ileri süren ABD’li yetkililer, caminin bombalanma zamanına ise hiç değinmeden dikkatleri başka yöne çekmeye çalışmıştır. Hangi sebeple olursa olsun bir ibadethanenin bombalanması meşru gösterilemezken saldırıyı tam olarak ibadet saatine denk getirmek tam bir cahillik değil ise açık açık ibadet hakkına saldırıdır. Dün akşam ABD Hava Kuvvetleri tarafından masum Müslümanlara karşı yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.'

Dayhan, ibadet eden masum insanların terör bahanesiyle bombalamanın da bir terör olduğunu savunarak, 'ABD, teröristleri Müslümanlar arasında ve camilerde aramaktan vazgeçip, kendi içinde aramaya başlasa terörizmle mücadele adına daha faydalı bir iş yapmış olacaktır. İSTOK olarak, Suriye’deki tüm tarafların, bu konuya dikkatle eğilmelerini ve yapılan saldırının tüm detayları ile kamuoyuna açıklanması için çaba sarf etmelerini talep ediyoruz. Yapılan saldırıda sadece camide namaz kılarak ibadet ettiği için Müslüman kardeşlerimizin şehit düşmesinde suçu bulunanların ise cezalandırılmasını bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA