Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 'Milletçe üzgünüz, kızgınız. Türk milletinin bağrından çıkan ordumuz, bugüne kadar evlatlarımızın kanlarını yerde bırakmadı, bundan sonra da bırakmayacaktır. Bu uğurda şehitlerimize layık olmak için azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz.' dedi.

Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni
Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni
Genelkurmay Karargahında 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 'Şehitleri Anma Töreni'ne, 61 şehidin 134 yakını katıldı. Törende en yaşlısı 73 yaşındaki bir şehit yakını ile en genci 5 yaşındaki şehit çocuğu da yer aldı.

Törende, Çanakkale, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yanı sıra Ankara Merasim Sokak'ta askeri servis aracının geçişi sırasındaki terör saldırısında, Fırat Kalkanı Harekatı'nda ve 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan asker, polis, sivil memur, korucu, öğretmen ve sivil vatandaşların aileleri katıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığında 15 Temmuz gecesi darbeci Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de törende yer aldı.

Atatürk Kültür Sitesi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, kısa film gösterimi yapıldı. Bu sırada gözyaşlarına hakim olamayan bazı şehit aileleri duygu yüklü anlar yaşadı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde şehit düşen Astsubay Seçkin Çil'in ağabeyi Astsubay Hüseyin Çil'in yaptığı konuşmanın ardından, Albay Erhan Altunok da şehitleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Necdet Hayta 'Çanakkale Muhaberelerinin Türk ve Dünya Tarihi Açısından Önemi' konulu konferans verdi.

Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni

- 'İbret ve esefle gördük'

Konferansın ardından konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Türk askerinin gösterdiği insan kudretini aşan başarıların Türk milletinin yüksek kahramanlık, fedakarlık ve asaletinin örneklerinden olduğunu belirtti.

Tarihin, Türk milletinin haklı mücadelesiyle, şehitlerin şanlı destanlarını anlatan sayısız örneklerle dolu olduğunu vurgulayan Orgeneral Akar, Türk milletinin karşılaştığı hiçbir zorluktan yılmadığını, oynanan bütün oyunları bozduğunu vurguladı.

Şehitlerin şerefli bir vazifeyi miras bıraktığını ifade eden Akar, 'Bu vazife, rengini mübarek şehit kanından alan, şanlı bayrağımızın vatan semalarında özgürce dalgalanmasını, devletimizin ilelebet payidar olmasını, kutsal vatan topraklarının güvenliğini sağlamaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Akar, vatana, bayrağa, birlik ve beraberliğe göz dikenlerin asla emellerine ulaşamayacağına dikkati çekti.

Türk ordusunun daima milletinin emrinde olduğunu dile getiren Akar, ordunun şehitlerin izinde yürümeye devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

'15 Temmuz'da şanlı tarihimizin hiçbir döneminde rastlanmayacak bir şekilde aklını, fikrini, ruhunu ve bütün değerlerini birtakım ihanet şebekelerine tutsak eden zavallıların, hainlerin ve alçakların ortaya çıktığını ibretle ve esefle gördük. Böylesi acı bir deneyim karşısında iman dolu göğüslerini her türlü ihanetin önüne çelikten bir sur gibi çeken şehitlerimiz, uğruna feda olunacak gerçek değerlerin neler olduğunu bir kez daha göstermişlerdir.'

Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni

- 'Ordumuz, kanlarını yerde bırakmayacaktır'

Genelkurmay Başkanı Akar, geçen yıl 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta, 6 Eylül'de Dağlıca'da, 17 Aralık'ta Kayseri'de hain terör saldırılarında şehit verdiklerini anımsatarak, sınır ötesinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda da kahramanların şehadete yürüdüğünü ifade etti. Akar, şöyle devam etti:

'Milletçe üzgünüz, kızgınız. Türk milletinin bağrından çıkan ordumuz, bugüne kadar evlatlarımızın kanlarını yerde bırakmadı, bundan sonra da bırakmayacaktır. Bu uğurda şehitlerimize layık olmak için azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Birliğimizi hedef alan tüm terör örgütlerine karşı asker-millet anlayışının bir timsali olan Türk Silahlı Kuvvetleri, milletimizin sevgi ve güveninden aldığı güçle kararlı ve tavizsiz mücadelesini yılmadan sürdürecektir.'

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, jandarma, polis ve güvenlik korucularıyla omuz omuza tek bir terörist kalmayıncaya kadar yurt içinde ve sınır ötesinde mücadeleye artan azimle devam edeceğini bildiren Akar, ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, egemenlik ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden şehitlere ve onların ailelerine vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirdi.

Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları daha sonra şehit aileleri ve askerlerle birlikte yemek yedi.

Genelkurmay Karargahı'nda şehitleri anma töreni

- Şehit aileleri

Törene katılan şehit yakınları gazetecilere yaptıkları açıklamada, Genelkurmay Başkanlığınca kendilerine gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti aktardı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul'daki 66. Zırhlı Tugay Komutanlığında şehit olan Piyade Albay Sait Ertürk'ün eşi Ceylan Ertürk, ordunun kendilerine sahip çıktığını, hem gururlu hem de duygulu anlar yaşadığını söyledi.

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit düşen Necati Sayın'ın kızı Emine Sayın, hatırlanmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, Genelkurmay Başkanlığına teşekkür etti.

Darbe girişiminde hem babasının hem de eşinin şehit olduğunu ifade eden Bilge Gürs de eşi ve babasının bir amaç uğuruna şehit olduğunu, onlarla gurur duyduğunu ifade etti.

Merasim Sokak'taki terör saldırısında şehit olan Astsubay Mehmet Yener'in annesi Fate Yener, 'Vatan sağ olsun. Ben oğlumun gelmesini istiyorum. Hala kapının önünde gelecek diye bekliyorum.'sözlerine yer verdi.

Tören, öğleden sonra 'Şehitler Oratoryosu'nun sahnelenmesiyle devam edecek.
Kaynak: AA