Genel Cerrahi Op. Dr. Duran Açıklaması 'Kanser Bıçak Vurulunca Yayılır Bilgisi Yanlış'

Kayseri Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, halk arasında yaygın olan, ‘kanserin bıçak vurulduğunda yayıldığına’ dair inanışın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Genel Cerrahi Op. Dr. Duran Açıklaması 'Kanser Bıçak Vurulunca Yayılır Bilgisi Yanlış'
Check-up ya da erken teşhis kültürü olmadığı için, bireylerin hastalığın ilerleyen aşamalarında doktora geldiklerini, bundan dolayı da ameliyat yapıldığı için kanserin ilerlediğini düşündüklerini ifade eden Op. Dr. Mahmut Duran, “Kanser, özellikle Türk toplumunda erken safhada yakalanmıyor. Bu da rutin muayene kontrollerinin geç yapıldığı veya yapılmadığı, checkupların yapılmadığı veya aksatıldığı anlamına geliyor. Örneğin öksürükle birlikte boğazından kan gelen bir hasta akciğer kanseri olabileceğini düşünmüyor. Sürekli kulaktan duyma tedavilerle aktarlara gidip ilaç kullanarak zaman geçiriyor. Onların etkisi olmadığını anlayınca doktora geliyor. Ancak bir yıl önce yapılan tedavi ile bir yıl sonra yapılan tedavi çok fark ediyor” diye konuştu.

Bazı tümörlerin cerrahi operasyon ile vücuttan uzaklaştırılabildiğini, vücuda yayılmış olan tümörlerde ise artık yapacak bir şey kalmadığını belirten Op. Dr. Mahmut Duran, “Tümörde metastaz varsa yani karaciğerde, kemikte yayılma varsa artık o hasta için 6-8 aya kadar ömür biçilir. Evre 4 dediğimiz kanser vakalarında ise ameliyat yapılabilir. Bu hastalarda bazen bağırsak tıkanıklığı olur, bu tıkanıklığı açmak için ameliyat yapılabilir. Bazen midede çok ciddi tıkama yapabilir onu açmak için ameliyat yapılabilir. Belki safra yollarında bir tıkanıklık olur bunun için yapılabilir. Ameliyat söz konusu olduğunda da hastanın beklentisi tamamen iyileşmek olur ancak tümör metastaz yaptığı için bu artık mümkün değildir. Hasta o zaman ‘bıçak vurdu ilerledi’ der, halbuki geç kalınmıştır” ifadelerini kullandı.

“Erken teşhis önemli”

Kanserde erken teşhisin önemini vurgulayan Op. Dr. Mahmut Duran, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz her zaman deriz ki, kanserden korkma, geç kalmaktan kork. O yüzden hastalarımıza rutin kontrollerini, muayenelerini, checkuplarını hiç aksatmamaları gerektiğini belli aralıklarla endoskopi, kolonoskopi, akciğer muayenesi, sistemik muayenelerini gözden geçirmelerini; toplumdan, komşularından, sokaktaki insandan sağlık hakkında bilgi edinmek yerine doktora başvurmalarını öneriyoruz.”
Kaynak: İHA