Fındıkta Külleme Hastalığıyla Mücadele

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu: 'Sorunun çözümü topyekün bir mücadele gerektiriyor. Bunun için hazırladığımız raporla tüm kesimleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve yetkilileri Ankara'da buluşturup, mücadelenin hep birlikte yapılması için çaba gösteriyoruz'

Fındıkta verim ve kaliteyi tehdit eden külleme hastalığına karşı sektörün tamamının mücadele verdiği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan yazılı açıklamada, külleme hastalığının fındıkta verim ve kaliteyi tehdit eden hastalıkların başında geldiği belirtildi.

Sektörde yer alan kamu ve özel kuruluşların hastalığa karşı yaptıkları mücadelenin giderek arttığı vurgulanan açıklamada, mücadele için ilk olarak kurum ve kuruluşların tarım danışmanı ziraat mühendislerinin, sonra da üreticilerin eğitime tabi tutulduğuna işaret edildi.

Açıklamada, külleme hastalığının geçen yıl bahçelerde yoğun şekilde görüldüğü kaydedilerek, 'Özellikle geçtiğimiz yıl bahçelerde yoğun şekilde görülen külleme ile sektörün topyekun mücadelesi için başlatılan çalışmalara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimlerinin yanı sıra ticaret borsaları, ihracatçı birlikleri ve ziraat odaları da destek veriyor. Trabzon Ticaret Borsası ile Düzce Ticaret Borsasının, Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri ile Doğu ve Batı Karadeniz'de düzenledikleri 2 ayrı külleme çalıştayı ile hız kazanan mücadele konusunda, öncelikle üreticiler bilgilendirilip eğitilerek kendilerine zirai ilaç desteği sağlanıyor.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, TTB'nin, hastalıkla ilgili ilk çalıştayı düzenleyip, sunumları ve sonuçlarını kitapçık halinde raporlaştırdığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'Son yıllarda yoğun olarak görülen ve kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçiren bu fungal hastalık, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte çoğalıp artar. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Hastalığın şiddetini ve yayılışını azaltmak için düzenli budama ve dip sürgünü temizliği yaparak güneşlenme ve hava sirkülasyonu sağlanır. İlaçlı mücadele ise uzmanların bilgisi dahilinde kontrollü olarak yapılır.'

Açıklamada görüşlerine yer verilen TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 'Sorunun çözümü topyekun bir mücadele gerektiriyor. Bunun için hazırladığımız raporla tüm kesimleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve yetkilileri Ankara'da buluşturup, mücadelenin hep birlikte yapılması için çaba gösteriyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA