Filistinliler Kudüs Maratonunu Protesto Etti

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesinin düzenlediği maraton, yüzlerce Filistinli tarafından protesto edildi.

KUDÜS – İsrail hükümeti ve İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi tarafından düzenlenen Kudüs Maratonu, yüzlerce Filistinli tarafından protesto edildi.

Filistinliler, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün bazı kısımlarından geçen parkur çevresinde, üzerinde “İşgali durdurun”, “Nerede olduğunuzu biliyor musunuz?” yazılı dövizler taşıdı.

Parkurun Doğu Kudüs’teki kısımlarında geniş güvenlik önlemleri alan İsrail polisi, göstericiler ile maratonda yer alan sporcular arasına bariyerlerle engel koydu.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, 30 bin kişinin yer aldığı maraton için, yüzlerce güvenlik görevlisinin emniyeti sağlamak üzere görevlendirildiği kaydedildi.

Kudüs Belediyesinden yapılan açıklamada da maratonun, 'Kudüs’ün İsrail'in başkenti olduğuna dikkati çekmek amacıyla' düzenlendiği belirtilerek, maratona dünyanın dört bir yanından yüzlerce koşucunun katıldığı ifade edildi.

Filistinliler, İsrail ile yürütülen barış görüşmeleri çerçevesinde 1967 sınırlarına tabi, başkenti Doğu Kudüs olan, Yahudi yerleşim birimleri ile yerleşimcilerin yer almadığı bir Filistin devletinin kurulmasını istiyor. Filistinli yetkililer ayrıca, Nisan 2014'te askıya alınan barış görüşmelerinin aksamasındaki en büyük sebeplerden biri olan Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının durması için uluslararası net bir tutum sergilenmesi çağrısında bulunuyor.

Kaynak: AA